2018-06-13 141 瀏覽
是日要去深水埗買電話卡,當然都會去搵食啦。除左食左超好味既劉森記,腸粉之外,今次仲食左新野-康瑞甜品。我都係剛好上openrice 搜查時搵到,不過要4pm先開門,好彩唔係差好耐時間,就諗住慢慢行過去,食完就走人。行到去街口發現有人排隊,其實都唔知發生咩事。心諗應該唔係排隊食糖水卦走近了就覺得應該係排隊喇,有理無理排埋一份先。大概等了5分鐘,見到開門喇。謎底終於解開,大家真係等開門食糖水,有老有嫩,今次仲唔係食到好野。沒想到是大家都在等開門吃糖水,真是奇景。被安排坐到4人枱,大家為的都是吃台灣仙草芋圓甜品。款式不算多,大約十多款。比較精重點是每款都只是$25。比我之前吃過的便宜很多特色仙草百配,有小丸子,芋圓及地瓜圓。當然不少得紅豆及仙草啦。這款是凍糖水,在炎熱既夏天吃最爽,透心涼糖水不會太甜,材料很豐富,每一啖都夾雜著不同口感。芋圓,地瓜圓不太粉,煙煙韌韌。另一款是暖胃薑汁配,點解咁熱要食佢?因為我喜歡薑汁,辣辣地。但我錯了,熱天真的不應該吃熱糖水,出哂汗。薑汁味重,配上蛋花,但蛋花不多,令到賣相食相都有差,整碗薑汁配比較稀,吃著很空虛。但我想冰凍既冬天吃會加分。下單到上枱時間很快,
是日要去深水埗買電話卡,當然都會去搵食啦。
除左食左超好味既劉森記,腸粉之外,今次仲食左新野-康瑞甜品

行到去街口發現有人排隊,其實都唔知發生咩事。
心諗應該唔係排隊食糖水

走近了就覺得應該係排隊喇,有理無理排埋一份先。

今次仲唔係食到好野。
沒想到是大家都在等開門吃糖水,真是奇景。

被安排坐到4人枱,大家為的都是吃台灣仙草芋圓甜品

款式不算多,大約十多款。比較精
重點是每款都只是$25。
比我之前吃過的便宜很多

這款是凍糖水,在炎熱既夏天吃最爽,透心涼
糖水不會太甜,材料很豐富,每一啖都夾雜著不同口感。
芋圓,地瓜圓不太粉,煙煙韌韌。

但我錯了,熱天真的不應該吃熱糖水,出哂汗。

下單到上枱時間很快,不用等很久。
要跟大家說,我坐下不到15分鐘,全店滿坐。外面還有很多人在排隊,亦有人外賣。
好厲害。
想不到此店深得大家喜愛,有外區人(如我)特登去食,亦不乏局內街坊支持。
小店真的要支持先可以讓他們繼續生存