2020-11-28 447 瀏覽
我當日係同朋友去食lunch,食食下見對面枱有員工同顧客發生爭執,都幾大聲下,全場都望住。詳情就不太清楚,剩係聽到同碗湯有關。位男顧客係背對住我,所以我就清楚見到果位女侍應的樣子。嘩佢個樣惡,語氣同口吻仲惡。兩位都嘈交,嗰位阿叔就坐喺度同佢對罵,但位女侍應就手指住個呀叔,大鬧人地癡線。唔係佢身邊其他員工用手扯開佢,分分鐘佢想衝去人地度添呀。另外一個男侍應就做調停的,不過我不見得佢處理得有幾好。剩係一味想大事化小,我聽唔到佢對果位俾人手指指被罵癡線的顧客道歉。嗰位顧客亦都可能唔啱,但係我唔覺得一個餐廳侍應手指指指着客人,仲要鬧人係唔需要同人哋道歉囉。其實呢間餐廳嘅服務態度已經一路都差到一個點,我朋友話如果唔係附近冇乜價錢相宜,食物質素又OK嘅餐廳,佢都唔想幫襯呢間井茶。一間茶餐廳獨大,就可以唔需要改善服務態度,真可悲。

2020-11-28