近年深水埗大南街一帶打造成文青聚居地,開咗好多cafe,但質素都好參差。今次誤打誤撞去到附近嘅基隆街,被一間裝修精緻嘅cafe吸引睇相裝置會不定期更換,今次換上一棵小樹,感覺舒服清新店舖座位都幾闊落,員工招呼殷勤。欣賞佢哋6點last order,5點50分仲會熱情招呼,並提醒店舖6點15分會關門。食物選擇唔算多,主要都係蛋糕為主。今次試咗檸茶撻,我覺得幾酸下不過幾開胃,食到中間都有少少茶味,食完一個都唔會滯。咖啡方面,因為冇乜時間慢慢品嘗,所以揀咗最簡單嘅long black 同dirty,一杯nutty一杯fruity。nutty 豆用上巴西豆,幾易入口;fruity豆就係經典嘅 Ethiopia 豆。兩杯正常發揮,冇乜特別。Menu上嘅飲品選擇都多,咖啡有fancy嘅rose latte, 橙味朱古力咖啡等,亦有手沖精品咖啡。不過唔知係咪去到近閂門,手沖得返2款豆揀另外menu設計幾有心思,用上塔羅牌,諗唔到飲乜可以根據心情揀合眼緣嘅塔羅牌。彩蛋送上店長貓「妹妹」~

今次誤打誤撞去到附近嘅基隆街,被一間裝修精緻嘅cafe吸引
睇相裝置會不定期更換,今次換上一棵小樹,感覺舒服清新

不過幾開胃,食到中間都有少少茶味,食完一個都唔會滯。

彩蛋送上店長貓「妹妹」~

檸茶撻
Dirty