2K
2014-05-26 5067 瀏覽
朋友介紹金丼放題,即管黎試試啦。嘩 ﹗平都您唔信,閒日任飲任食都只係百二蚊,黃金時段都二百蚊有找。點解叫鐵板和風呢?完全見唔到有鐵板架喎?餐廳入口都幾隱蔽喎,商場又指示不足,我都係逛左陣碰運氣先搵到乍。見 receiption 雖小,但入到裡面好寬敞喎。抽氣同空調都好夠,眼見枱枱都火鍋中都唔會話太大煙或味道太過濃烈。我仲以為係第一個到添,原來已經有班朋友仔到左喇,已經坐定定 order 中。嘩 ﹗全枱都係女喎,真開心,哈哈。揀個靚位先,我都要起動喇 ﹗真奇怪,張墊枱紙少左鐵板兩隻字既?都好多款菜色揀喎,但刺生得 10 款就有點失望喇 ﹗火鍋湯底有五六種,火鍋生料就普通左少少,大部份都係丸同菜。炸物、串燒唔少得啦,仲有烏冬、拉麵炒飯咁,最搞笑連川式涼伴、干扁四季豆、辣雞煲都有。粥粉麵飯我都唔會考慮,包括壽司,食左唔洗食其他野喇 ﹗海蝦,大路正常,味道都夠鮮甜,如果能爽口啲就更好。肥牛,還可以啦,我較喜歡食肥美既新鮮手切牛頸脊。辣雞煲,哈哈 ﹗味道都幾甜架喎,唔覺有辣味。雪藏雞都係咁上下啦,唔難食,點豉油 ok 既。蘿蔔好老喎,有渣又唔夠甜。黎多個又係辣雞煲?﹗我係叫豬肚雞煲喎,又黎多個辣

雞煲,哈哈 ﹗味道都幾甜架喎,唔覺有辣味。雪藏雞都係咁上下啦,唔難食,點豉油 ok 既。蘿蔔好老喎,有渣又唔夠甜。黎多個又係辣雞煲?﹗我係叫豬肚雞煲喎,又黎多個辣雞煲,入錯單啦,唉。

清酒煮蜆,煮過龍啦,蜆熟到不得了,又乾又靭,無味既?﹗無蜆味亦無酒味。再黎清酒煮蜆,剛才嗰碗好唔掂,叫多碗試真啲,比多次機會您啦。依碗好少少喇,無剛才咁靭,較飽滿,食落都仲有少少蜆味。但一樣完全無清酒既味道,亦無任何香菜味道,仲好甜添,只係有日本甜豉酒味囉,到底知唔知清酒煮蜆係點煮架呢?

蒜香牛柳粒,廿十成熟既牛柳粒,蒜味濃郁,都唔算太過乾硬既,可以接受,真係好似係超市買既五香牛肉粒噃。應該都係一早炒定架喇,暖暖地撈個炸蒜蓉就上枱囉。

鯖花魚,鯖花魚本身魚味濃,所以簡單既烹調已經好好味 ﹗燒得唔錯,淡淡咸味帶點肉汁,皮就有點韌,合格。如果跟個日式專 for 魚既酸汁就更正,比用鮮檸檬更好。

鹽燒三文魚頭骨腩,頭就完全見唔到喇,舊舊都係骨腩。連埋魚鰭一齊燒好多骨呀,點解唔切走去呢?無咩味道,質數一般,做椒鹽會更好。第 2 碟鹽燒三文魚頭骨腩,比之前嗰碟好少少,無咁油膩,不過依舊無味。串燒味淋魚肝,第一吓咬落去硬到咬唔開,要大大力咁扯囉。甜甜地又嚥嚥韌韌,一般啦。大家估黎估去都諗唔到依碟係咩黎囉 ﹗魚肝?肝點解有尾又有鰭既?串燒?無野穿住架喎,勁搞笑囉 ﹗應該係打錯字啦。

醬爆帶子,好可怕 ﹗又咸又澀,咩黎架?大量洋蔥絲一齊炒,大家都放棄。三文魚、甜蝦、墨魚、長腳蟹棒、鯛魚、馬刀貝,睇黎刺生係最穩陣既項目,雖然只有 10 款可選。三文魚,軟滑微甜,合格。鯛魚、甜蝦、馬刀貝太淡無咩鮮味。最好味又新鮮反而係墨魚喎,黏口又彈呀 ﹗蟹棒最差,味道死實假到不得了 ﹗又濕又散,似大陸蟹柳。八爪魚、仿鮑片,無味道的。

希靈魚,一般啦。海膽刺生,腥腥地喎,紫菜腍劈劈通晒風既。點解唔係 menu 上面架?點 order 到架?再黎多次海膽刺生,剛才得一板唔夠分,黎多兩板試真啲啦 ﹗唔係講笑,真係有點腥,應該係品種問題。海膽刺生,到最後大家都唔想食,無緊要 ﹗我捱義氣食埋去,唔想浪費食物。少少腥啫,還可以既。

鰻魚壽司、北寄貝壽司、三文魚壽司,我無打算叫壽司食架,但朋友仔堅持,咁我求其叫少少,3 款共 15 件啦 ﹗無人食,又要捱義氣食埋去 ﹗飯粒質感免強接,唔係太黏太爛,但係壽司醋味欠奉。三文魚、鰻魚都還可以,係係北寄貝無味。北寄貝壽司,唔難食,入到口既。

火炙蟹棒壽司,不吃也罷。火炙三文魚,一試無妨。最大問題都係壽司飯囉,唔係好得。溏心玉子,大家異口同聲話熟蛋黎架喎 ﹗又係無味既?點解今晚咁多道菜都無味架?就算係上面灑左蟹籽,淋埋醬油都係救唔翻。芝麻豆腐,胡麻醬豆腐?依個穩陣喇 ﹗豆腐嫩滑有豆香,胡麻醬開胃,滿意 ﹗

枝豆,用鹽水烚一烚,無問題啦,幾好食。麻醬蕃茄,依個都一樣夠穩陣 ﹗蕃茄新鮮多汁,配上香口麻醬,Good ﹗一口炸豆腐,面頭嗰啲應該係七味粉,但依道菜照樣無味,點解唔整椒鹽呢?口感就外層內嫩。

炸芝士年糕,甜甜地熱辣辣,幾好 ﹗係芝士太少啫。南瓜天婦羅,微甜南瓜,味道不俗。蕃薯天婦羅,炸得鬆脆,外面脆而裸面軟棉,甜甜地好食。海老天婦羅,實在太多粉喇 ﹗硬屈屈 ﹗又要去左個人造殼先食裡面隻蝦,無味既蝦呢。脆炸餃子,依個真係唔錯 ﹗炸得好香口,裡面仲依然充滿肉汁,好味道 ﹗脆炸紫菜雞,我覺得太濃太濁,已蓋過雞既味道,不過有朋友仔鍾意食噃。惹味爆蝦米,厚厚既一層炸粉再上麵飽糠,裡面包住一隻蝦,我個人不太喜歡。

串燒日本甜薯,依個 Good ﹗口感軟棉濕潤又熱辣辣,微甜清新,好 ﹗碳燒雞肉串,醬多得太誇張喇,成個口都係醬,而且好甜,唔太食到雞肉味道囉,雞肉腍劈劈。燒蘿菠,大家都好鍾意,但我對甜野麻麻地。燒牛油粟米,依個幾好味喎,反而朋友仔覺得太油囉。

日式蟹皇翅,我一見到就想試試喇,另兩位朋友又有興趣喎,咁就前後三碗啦。個翅個樣怪怪地既?滴汗中。我地三個一齊試第一啖,同一時間放低,算喇 ﹗食其他 ﹗碗裡面除液體外,只要少量金菇,都幾難飲吓,味道似日本醬油溝水,仲有少少菇菌類既蹹味,一啖致命 ﹗

海草叉燒拉麵,都唔知邊個 order 既,放左好耐都無人試頭,格硬屈我食 ﹗我食無緊要,我個胃大把空間。都唔知係咪老闆見我地咁食得,專登整碗烏冬過黎既 ﹗海草叉燒拉麵,唉?﹗又驚又喜又夠搞笑喎 ﹗哈哈 ﹗超濃郁既豬骨湯底,味道幾濃湯寶一模一樣,個烏冬浸左咁耐都無過腍喎,口感仍然滑溜,好味喎 ﹗全晚最好食係似個烏冬喇 ﹗厚切叉燒,我仲以為係膠黎添,咬唔到既?又硬又韌喎,格硬扯都唔點,係咪裝飾黎架?真係笑左,哈哈 ﹗

和風燒薄餅,朋友仔推介,試試啦。我真係完全感覺唔到有風喎,咩餡都無,食落似咸咸地既酥皮囉,應該有少量芝士。泡芙,炸既甜品,無意見。雪糕糯米糍,外購正常囉。服務真係有待改善架,好多時碗碟已堆即如山,我地都係自己攞去隔離枱囉。見老闆好努力咁跑黎跑去招乎客人,身水身汗,我都唔忍心寫得太狠,希望我既意見幫到您啦 ﹗加油呀 ﹗臨中段先知道啤酒係任飲架 ﹗超初以為無啤酒供應添 ﹗

選擇雖然算多,但質量參差,刺生種類同火鍋生料種類係最少既,連港式、粵式、川式小食都有,入場費百幾蚊就真係堅平,保證您食得飽 ﹗各方面都可以再做好啲,收費加少少無問題既。
海蝦肥牛
辣雞煲
清酒煮蜆
蒜香牛柳粒
鯖花魚
鹽燒三文魚頭骨腩
串燒味淋魚肝
醬爆帶子
三文魚、甜蝦、墨魚、長腳蟹棒、鯛魚、馬刀貝
八爪魚、仿鮑片
海膽刺生
鰻魚壽司、北寄貝壽司、三文魚壽司
火炙蟹棒壽司
溏心玉子