2024-04-20 40 瀏覽
以前喺深水埗店嘅時候已經幫襯過Q1,今次第一次嚟新店食,水準仲保持到。平日晚市時段滿座,可見佢受歡迎程度。米紙蝦卷 ($45/2)有得揀要魚露或者係自家醬。魚露都大概知佢係咩味道,所以今次就食咗自家醬。佢係類似花生醬底,落埋其他材料好似係炸蒜同埋蘿蔔絲。個醬簡直係米紙卷嘅精華,因為如果淨係食嗰個米紙卷嘅話就會比較淡味。米紙卷用咗啲葉包住,入面嘅材料結實整齊,有扎肉、粉絲、生菜、蝦等,都好新鮮。食一條已經夠晒飽。蟹膏蕃茄湯檬 ($65)用手機落單嘅時候可以自由選擇要多d或者唔要咩配料。重點配料好似係蟹膏塊都可以加錢要多一嚿。個湯做得好入味,蕃茄味同埋蟹膏味都balance到,檬粉軟硬度適中。沙甸魚軟包 ($42)平時食法包有時會覺得好介口,今次就想試吓軟包好唔好食。個包暖暖哋,食落好舒服。茄汁沙甸魚嘅味道唔會太酸。越南香茅雞翼 ($35)主要係食到佢個香茅味,冇話好驚艷,個皮有少少脆。芒果糯米卷 ($35)有啲似食緊長洲糯米糍,軟綿綿,芒果唔酸 。呢款就加埋椰絲,加添一份東南亞風味。斑斕綠豆糕 ($15)係我心心念念嘅斑斕綠豆糕啊,以前食過一次之後念念不忘。佢帶有少少斑斕嘅香味,食落煙煙

米紙蝦卷 ($45/2)

蟹膏蕃茄湯檬 ($65)

沙甸魚軟包 ($42)

越南香茅雞翼 ($35)
主要係食到佢個香茅味,冇話好驚艷,個皮有少少脆。

芒果糯米卷 ($35)

斑斕綠豆糕 ($15)
係我心心念念嘅斑斕綠豆糕啊,以前食過一次之後念念不忘。佢帶有少少斑斕嘅香味,食落煙煙韌韌軟綿綿。初初坐低嘅時候落單佢就即刻上,食完一個覺得唔夠喉想再叫多一個嘅時候,已經賣晒。

滴滴咖啡 ($32)
啡香濃馥,味道醇厚,順滑好飲!

椰皇 ($30)
夏日炎炎好啱飲,清甜解渴。