2012-12-06 22 瀏覽
是日黎到佐敦聽講座, 聽完已經3點幾, 就同老公去左附近的橫綱食拉麵。雖然係下午茶時間, 都要等下位, 大概10 分鐘到就可以入座。到我地個陣係嗌左2 張2人台的, 人地入先, 佢地坐左係卡位, 另外安排我地坐bar 台的。侍應(疑似老闆娘)見到我係大肚, 就問坐唔坐到? 因為坐bar 台係坐個種高凳的。我都未答佢就已經去左問之前個2個人可唔可以調一調位。 呢方面我覺得佢地服務幾好。店內環境都幾細, 所以卡位係2 人坐一邊的安排。我叫左九州拉麵(豬骨湯) $63, 老公叫左博多拉麵,(豬骨湯) $56 其實我地都不太知道2 種的分別。湯底較清, 沒有很濃的豬骨湯味, 不太理想。拉麵軟硬度合乎我標準, 落單可以選擇軟硬度的, 不過我沒想到特別指明。叉燒普普通通, 沒有很鬆化, 也沒有特別鞋口。配菜多元化, 沒有不吃的理由。另外有加玉子, 不冷不熱。吃完整個麵, 喝了湯, 其後也沒有很口渴的情況, 應該沒有什麼味精, 抵讚整體普普通通, 一般, 沒有再特地去吃的理由。

店內環境都幾細, 所以卡位係2 人坐一邊的安排。

湯底較清, 沒有很濃的豬骨湯味, 不太理想

叉燒普普通通, 沒有很鬆化, 也沒有特別鞋口。
配菜多元化, 沒有不吃的理由。

另外有加玉子, 不冷不熱。

整體普普通通, 一般, 沒有再特地去吃的理由。
九州拉麵
2012-12-02