餐廳: 大安茶冰廳
資訊:

油麻地50年老字號「大安茶冰廳」今年易手重開!新一代接班人將佢改頭換面,由裝修去到店員穿著,裡裡外外每個細節都展現緊「懷舊復古」嘅姿態,門面就落足心機喇,但老字號嘅風味又留唔留得住呢? 🤨《 杏霜卷蛋 》 $28 2 / 5賣相靚仔,卷蛋口感濕潤,不過太多𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮變左入口實的的感覺好𝘏𝘦𝘢𝘷𝘺同油膩,杏霜𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮略厭有點死甜,質素好一般,仲盛惠廿八大洋 💸 最不解係我哋食剩三份一個放埋一邊,店員問都冇問就直接拎走咗,雖然睇落都似唔會再食,但都應該問聲呀……《 牛面頰羅宋燴通粉 》$98 1 / 5成碟嘢除咗「鹹」都食唔到其他味,好似錯手放多咗好多鹽咁🤢 真係要食一啖飲勁多啖水…… 牛肉冇鮮味,咬落似擦膠勁多筋,重點係上菜速度奇慢!完全對唔住個價錢😓《 京蔥沙嗲牛肉比高 》 $72 2 / 5等最耐係呢個,起碼20分鐘,雖然沙嗲牛肉本身就濃味,但哩個調味又係誇張地鹹😵‍💫 牛肉用上封門柳,好矜貴所以比得三片🥲 其餘係洋蔥同菇,仲有看似花巧加上去嘅檸檬碎,味道係格格不入😵‍💫 唯一比較好係𝘉𝘢𝘨𝘦𝘭有嚼勁,外層夠脆🥯總括黎講,今次嘅用餐體驗認真麻麻😖 一間餐廳如果淨係花錢花心機係

《 杏霜卷蛋 》 $28 2 / 5

《 牛面頰羅宋燴通粉 》$98 1 / 5
成碟嘢除咗「鹹」都食唔到其他味,好似錯手放多咗好多鹽咁🤢

《 京蔥沙嗲牛肉比高 》 $72 2 / 5

總括黎講,今次嘅用餐體驗認真麻麻😖 一間餐廳如果淨係花錢花心機係裝修同𝘎𝘪𝘮𝘮𝘪𝘤𝘬而忽略食物質素同服務態度嘅話,長久落去只會「劣幣驅良幣」,真係未曾試過食餐飯谷氣到連嘢飲都唔想嗌,希望只係因為soft opening水準唔穩定,如果唔係真係失望……
———————————————
🏠環境舒適度:💛💛