係宏發食完煲仔飯就轉戰甜品,友人話帶我去吃甜品,沿路就碰上同記,見無乜人就入呢間啦!我雙眼發亮!!但來到了同記都係一個美麗既誤會,因為後來他說他本來是想帶我到貴花甜,但他記錯了~沒所謂~反正都吃到我恨了很久的芝麻糊,還配上我喜歡的花生湯圓!他就點了中式甜湯拼盤,可以係所有中式甜湯中揀三樣,好抵,我都可以黐少少嚟食。 芝麻糊($26)很香很滑很幼細,但不是自家製的,也不夠熱,而花生湯圓也是現成急凍的,一般般啦~但至少我覺得比筲箕灣翠苑好吃好多。 家甜囍事甜湯拼盤($31)擺盤西式,好靚,匙羹細細好可愛~他就選了喳咋,紅豆沙和海帶綠豆沙,不夠熱,紅豆沙起沙而色澤濃厚,吃下去紅豆味被濃濃陳皮味蓋過了,我不喜歡,但他愛極了;綠豆沙稀了點,甜了點,也有起沙,挺好;喳咋是紫米露底,第一次吃,家裡都是純用各種豆來熬煮的,跟這裡不同,也是稀了點,豆挺好吃,配上花奶都無得輸,主要死因都係唔夠熱。 店面得一個女店員,服務周到,笑容可鞠,態度認真,相反廚房個哥哥就做嘢那西,都係女店員幫忙執手尾先出得餐見人,俾啲心機做甜品啦哥哥仔!
店面,粉紅衫就係唯一既店面姐姐,態度一流!

店內空間都算迫

黑底湯圓(配花生湯圓)

家甜囍事(自選三式迷你中式甜湯)

2015-01-20
$29 (宵夜)
黑底湯圓(配花生湯圓)