同平時食開嘅麻辣火鍋唔同 一入餐廳佢由裝修 香氣 每一件物件都令你感覺去左四川一樣 食材都係比較少有 對我黎講打邊爐只係食肥牛嘅人 相當耳目一新 🏮先講湯底 我哋揀咗鴛鴦鍋 一邊係招牌麻辣鍋 另一邊係養生湯 入面有紅棗 杞子 蘿蔔 粟米等嘅配料 我哋都算食得辣 但剩係叫左小辣都辣到我地噴火 食得好過癮好惹味 真係去四川先會有呢個level 嘅辣度 另一邊養生湯就鮮甜 中和返d 辣味 所以好有必要叫鴛鴦鍋🍲🌶️💛九宮格顧名思義就係有九種由餐廳發辦嘅食材 我地當日就有牛丸 鵝腸 海帶 鮮蝦 沙巴魚 毛肚 珊瑚蚌 黃喉 鮮鴨血 每款都係兩人份量 可以一次過試晒咁多款式都唔會食唔落其他野 我就特別鍾意佢嘅鵝腸 非常白同乾淨 大部份脂肪都去除晒 好爽口 🐡🐟💛凌王蝦滑心形賣相未食都吸引 切開蝦膠見到入面見到有粒粒嘅蝦肉 所以更加彈牙又有口感🦐💛8秒土豆絲初初唔知道原來係淥8秒 煮完唔見晒 後尾先發現原來洽一洽就食先啱 粉得黎又有d 爽 入口即溶 🥔💛小群肝本身唔知係咩嚟 以為係肝 原來係雞腎 係串串香嘅經常會食嘅 外脆內軟咁 已經用咗麻辣調味 再放入麻辣湯就正🐥💛百香果檸檬茶佢係用左手打檸檬茶嗰種

💛九宮格

💛凌王蝦滑

💛8秒土豆絲

💛小群肝

💛百香果檸檬茶
佢係用左手打檸檬茶嗰種香水檸檬 我本身都好鍾意飲手打檸檬茶 加走百香果都好合適🍋

🍽️九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)
📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
2024-03-21