2018-11-25 126 瀏覽
一段時間冇去油塘,最近發現油塘大本型裝修左個Food court,多左好多唔同嘅食店進駐,我同老公左揀右揀,揀左呢間「八幡屋涮涮鍋」!天氣轉涼,難得喺油塘呢個小社區有火鍋兼日本料理放題嘅餐廳,就即管試試啦!每個時段嘅放題價錢都唔同,我同老公去呢個黃金時段係最貴,而每個時段又有分三個價錢,分別在於牛肉質素,依次序最平係美國進囗肥牛、特選牛肉、最貴係澳洲和牛。每個價錢再加50蚊就可以加埋日式料理放題,有刺身、壽司、燒物、揚物等等選擇。目測大部分食客都有叫埋日式料理放題,我地一於「跟」,最後揀左澳洲和牛火鍋+日式料理放題,每位$318,免加一茶芥,另包任飲同埋雪糕任食。湯底有七、八款比你揀,我地揀左大路嘅「豬骨湯底」,味道正常不過不失!澳洲和牛餐仲可以點另外兩款平d嘅牛肉,我地一於叫埋特選牛肉做個比較。美國特選牛肉薄薄地,牛味十足。澳洲和牛脂肪分佈均勻,比特選牛肉更厚身,口感更加滑溜,牛味更濃,呢個更正!火鍋配料除左肉類同海鮮係劃紙落order之外,其他全部都係自己攞,細細個位置擺左好多配料,大路嘅丸類、菇類、菜類果d全部都有,另一邊仲有響鈴、生根、炸魚皮等等火鍋必備炸物,款式好多質素亦不俗
天氣轉涼,難得喺油塘呢個小社區有火鍋兼日本料理放題嘅餐廳,就即管試試啦!每個時段嘅放題價錢都唔同,我同老公去呢個黃金時段係最貴,而每個時段又有分三個價錢,分別在於牛肉質素,依次序最平係美國進囗肥牛、特選牛肉、最貴係澳洲和牛。每個價錢再加50蚊就可以加埋日式料理放題,有刺身壽司、燒物、揚物等等選擇。目測大部分食客都有叫埋日式料理放題,我地一於「跟」,最後揀左澳洲和牛火鍋+日式料理放題,每位$318,免加一茶芥,另包任飲同埋雪糕任食。

另一邊仲有響鈴、生根、炸魚皮等等火鍋必備炸物,款式好多質素亦不俗!
除左火鍋之外,仲有好多日式料理任食,刺身壽司卷物加埋有幾十款,試左三文魚、劍魚腩、赤貝、甜蝦、鮑魚片,最鐘意三文魚,夠鮮甜,總共encore左三次呢!
海膽壽司有驚喜,鮮甜冇腥味,唔錯唔錯!另外仲有燒物同炸物,天婦羅蝦同鹽燒虎蝦都好正,雖然唔係好大隻,但係又爽又甜!
飲品有十幾款,連「白色」可口可樂都有!
甜品有大路嘅啫喱、布甸、泡芙同埋雪糕。

整體而言,食物質素同價錢滿意,係油塘區一個不錯嘅火鍋放題喪食選擇!