年初四,下午拜完車公,去咗以前去沙田必要去的地方 - 龍華食乳鴿最上一次來已經是20年前的時候了,果時幾歲的我還記得有滑梯玩,及有隻孔雀,孔雀開屏時對我當時來說,真是一大奇景但我覺得招牌燒乳鴿味道及賣相都是一般,最可惜的是乳鴿本身太細隻了,皮太多,肉唔多,以及食乳鴿最基本應伴的鹽及汁都唔會自動提供(要問先有) 𣎴過又炸得好香反而其他餸菜就幾好,水晶蝦球都好好食,個菜心一D都唔老,中式牛柳煎得好香,但太厚及個汁太洁但這間飯店的好處是沒有任何旅行團來包場,(我知旅遊書有介紹,只有識食的遊客才會來食)𣎴然就變成旅行團包場食飯的熱點 而然大部分伙記都上咗年紀,真附合一間老字號的特色總括來說、在沙田馳名的龍華乳鴿,雖然水準沒有以前咁高,但難得入到沙田,都算ok啦

𣎴過又炸得好香
而然大部分伙記都上咗年紀,真附合一間老字號的特色
題外話/補充資料: 打算去食飯的朋友們最好提前訂位,walk in都要等一段時間 仲有每枱食滿$300就可以有枱可以打麻雀
2013-02-13
  • 乳鴿,水晶蝦球