2018-01-07 80 瀏覽
沙田石門至從有京瑞克廣場,漸漸熱鬧起來,京瑞廣場一、二期開咗大量新小店及餐廳,繼之前親子茶樓,今日去試 點饌Dim Sum Deluxe,可愛點心小店,超級吸引。我哋一早11點正凖時等佢開門攞位,店舖其實唔大,枱都只可以放大概10張,而我哋一行10人三個家庭,已經佔咗整間小店一半,好彩一早到,因見佢哋電話不停響要訂位亦有人等位,相信想試新嘢大有人在。服務態度唔錯,門面有兩個人,廚房亦都有兩個,點菜落單程序簡單快捷,上菜時間亦都非常神速,整體感覺好順暢,一直亦有人加水及清理枱面食完碗碟。食物方面就非常有驚喜,點心外形有趣,同圖片一模一樣,份量亦唔細件,一向唔好食嘅哥哥見到得意點心都食不停,超興奮,原來可愛食物賣相真係會增加食慾。我哋每樣叫少少試下,價錢相對地比一般茶樓貴亦算合理,不過點心唔係款款咁有睇頭,好似小朋友最愛叉燒包、馬拉糕、燒賣就係一般普通造型,不過價錢亦無特別平,感覺就有d唔抵食。我哋亦有叫飯,不過其實唔需要,小朋友食點心都飽,飯份量亦唔少,不過飯同點心同價,咁食飯又會飽肚d,不過就無乜特別新奇,一般蒸飯類。