2016-07-26 759 瀏覽
粥底火鍋不是新鮮事,要突圍而出,無需複雜,用料「鮮」,其實已甚受歡迎,去年大圍粥底火鍋店「「鍋心」」爆紅,今年沙田又出現另一間「隱世貳館」。全店供應兩款粥底火鍋套餐,分別為$198鮑魚餐及$218龍蝦餐,免加一,有5款不同海鮮、另加雞件、鮮魷、肥牛、肉丸及蔬菜...共10多款。嚟到大排檔,入鄉隨俗,打返條莊先,先楝兩枝啤一啤,雖然無戰鬥碗,但啤酒冰鎮上枱,喺攝氏超過32度天氣,簡直透心涼呢度粥底火鍋採用嘅粥底堅持冇油、冇鹽、冇味精,一入口,粥身口感綿密帶dd 膠質,問問"腦細",佢話係用東北米,貪熬粥時有米胎,出嚟特別綿香。粥底每日下晝煲足4粒鐘,只用白果熬粥,問佢點解唔用日本珍珠米?佢話成本太高,大排檔仔計唔掂條數喎!哈…真老實今次試咗$218龍蝦餐,龍蝦肉厚,肉質爽彈,肉蟹有肉,蟹膏橙過'綠寶' 膏鮮甘甜。蟶子新鮮夠爽(但size一般),牛肉寫明安格斯,但似本地牛,不過唔韌無渣有肉味,收貨。黃立䱽份量十足,鮮魷厚身,咬落嫩滑爽脆兼備但,菜就唔係幾掂,老過我丸類似交貨,可以不試 小館用不鏽鋼鍋,更受熱,保留更多水份煲粥,好快煲到綿滑效果,我哋3個人,除食餐之外加咗份鮑魚,但套餐其實好

佢話成本太高,大排檔仔計唔掂條數喎!哈…真老實
'綠寶' 膏鮮甘甜。
黃立䱽份量十足,鮮魷厚身,咬落嫩滑爽脆兼備
但,菜就唔係幾掂,老過我
丸類似交貨,可以不試
小館用不鏽鋼鍋,更受熱,保留更多水份煲粥,好快煲到綿滑效果,我哋3個人,除食餐之外加咗份鮑魚,但套餐其實好夠,各位食家加碼前量力而為
建議吃法是先淥海鮮,由貝殼類(蟶子)開始,接着是蝦、蟹,然後用細火烚煮魚類,最後放蔬菜同煮,煮好後,既食到海鮮的鹹鮮,亦有蔬菜的香甜味,索盡所有食材的精華。想層次豐富一點,問腦細攞d蔥花同吃,勁滿足!

結論:無論$198/$218套餐,都有齊蟹、魷魚、蝦、等貴價海鮮之餘,仲有雞、肥牛丸同菜等,我覺得份量夠大,唔需要再散點其他食物,不過店舖屬大排檔,需然有冷氣,但坐得唔舒服,同喺沙田始終無市區方便,可幸嘢食可以,都值一去。