2024-04-25 210 瀏覽
平日約左屋企人喺沙田食飯,由於新城市D餐廳價位較高,所以行遠少少去禾輋商場,呢邊較多平民餐廳。今次試葡式餐廳,晚餐包湯或餐飲、無加一、自助落單同斟水。上菜快,食物份量大,性價比幾高。馬介休炸薯球$58/6件話明葡式餐廳,又點少得呢款經典小食呢?!😏 馬介休球新鮮炸出嚟,外脆內有一絲絲鱈魚同薯蓉,食落味道唔錯。東望洋芝士鮮茄焗豬扒飯$60炒飯底,豬扒厚薄適中,肉質唔韌,屋企人好中意。不過,個茄汁偏甜,所以整體我麻麻地😅。脆皮鹹豬手配薯條$108豬手如其名,豬皮食落似食緊薯片咁脆!! 😋膠質好高,好痴嘴唇😆 豬手本身唔係好鹹,唔點醬汁可以食到原味。薯條係熱辣辣炸出嚟,整體唔錯。BBQ醬烤豬肋骨配薯條$82豬肋骨份量唔少,有兩排骨!! 如果喺其他餐廳食,一定過百蚊!! 不過BBQ醬唔係英式/美式口味,味道偏向中式燒味。肋骨無煮到骨肉分離,食落依然有肉嘅口感。香煎紐西蘭牛扒配薯菜$68本身對呢個價位嘅牛扒無期望,切落要用少少力度,加上見到全熟,已經做好心理準備。點知,食落又唔差喎!!?😮 牛扒居然食得到牛味之餘,入口唔會好韌,亦無梳打粉怪味!! 食得過喎!!😏係個薯差D,普通烚薯仔😅餐湯有紅或

馬介休炸薯球$58/6件

BBQ醬烤豬肋骨配薯條

BBQ醬烤豬肋骨配薯條

香煎紐西蘭牛扒配薯菜$68

香煎紐西蘭牛扒配薯菜

係個薯差D,普通烚薯仔😅

餐湯有紅或忌廉湯供選擇,不過自助落單無得揀口味,職員話如果要紅湯就同佢地講,如果自助落單嘅話會係忌廉湯。

我地四個人,四款主菜加一款小食,無加一,合共$382,非常抵食!!🤓 不過商場冷氣較弱,天氣再熱D嘅話,應該唔會嚟呢個商場住。🙈
2024-04-19
馬介休炸薯球