2008-05-20 1 瀏覽
國難當日下午約3時到達,見全店爆滿,門口帶位櫃枱有一對情侶排隊,但無職員係度,於是我與家人便排在那對情侶後面等攞飛仔,等咗一陣帶位女侍應由店內行到櫃枱前,就在此時,一對年約50多歲老夫婦快速從我後面,左右兩邊標上到帶位女侍應身旁,笑口騎騎在她耳邊低聲說:..….3個位……,跟著女侍應就比張飛仔佢哋,完全當櫃枱前排緊隊嘅我哋透明,我此時好錯愕,好奇怪,行近櫃枱只用一般聲調用好錯愕嘅表情對女侍應講 ” 我哋排緊隊嫁喎 ”, 此時女侍應只望着我並無反應,而此對50多歲老夫婦知道自己瘀咗樣衰咗,又落唔到台,老羞成怒,竟然先反客為主率先發圍起pair發難,又話唔知排緊隊、又話我態度唔好、又話我無禮貌、又話女侍應唔啱……等等…總之九萬幾樣人哋錯哂、佢哋啱哂,用無賴方式遮掩自己惡行,攪到店內個個望出嚟,唔知嘅仲以為我蝦老人家,但老婦仲未罷休,行到我胸前兇我,又扮鯊魚般在我身邊圍圈行來行去,又頻頻打電話嚇鬼,多多動作好攪笑。大老呀,香港地假期出街食嘢,度度都要排隊嫁啦,你哋詐癲扮傻打尖不遂,仲惡過人而家乜嘢世界,認真大開眼界。其實成件事非常簡單,只要帶位女侍應,當時請呢對打尖老夫婦排隊攞飛仔就乜事都無(除非佢哋識嘅熟客嚟嘅),我無嘢講。

講返嘢食,有D失望:
1/. 天婦羅蝦併蟹柳湯烏冬 – 天婦羅不脆多油、烏冬ok、湯太咸 (5分)
2/. 鐵板牛柳粒蕃茄湯烏冬 –牛柳粒ok、湯太酸 (6分)
3/. 燒八爪魚餅 – 完全無八爪魚味、粒或碎,只得醬油味 (3分)
4/. 天婦羅七味魷鬚 – 仍然係天婦羅不脆多油 (3分)
5/. 雞軟骨餃子棒 – 味道ok,但碟底勁多油 (6分)

整體 – (食物) - 只有日式外觀,味道材料在水準以下,只屬 ”廉價日式茶餐廳”,不可與同類日式餐廳比較(例如-和民)。
(服務) - 侍應個個沒精打采,垂頭喪氣,連黑衣女職員都係咁,埋單時我忍不住向黑衣女職員道出門口帶位處理不當事件,她須然立即致歉但態度太被動。希望下次再去有改進啦!