2018-03-02 4573 瀏覽
自己同身邊朋友都踏入適婚年齡,所以近期不停收到炸彈XD 除咗有朋友訂定今年5月喺Clubone時尚康山擺酒之外,我喺1月尾亦去咗沙田萬濤飲舊同事果餐。我都係第一次喺Clubone飲,原來侍應係會幫忙分餸的,因為我果檯我只認識4-5位前同事,有人分埋餸就食得冇咁尷尬啦~鴻運脆皮乳豬第一味例牌係乳豬,皮夠脆但有少少肥,每人分咗兩件之後仲有幾件剩低,夠食有餘啦。 野菌泡蝦球野菌就唔係好多,反而似甜豆炒蝦球先係主角,蝦球大隻又爽口,而且味道清淡唔會以濃醬汁為主,有時好怕去飲每個菜都加XO醬。甜豆雖然同荷蘭豆好似樣,但甜豆嘅豆莢會比荷蘭豆肥厚D,味道又甜甜地。 百花海皇卷外皮炸到鬆脆又夠熱,我一向都鍾意食海皇卷,咬開中間有好多菠蘿酸酸地十分開胃。本來都希望有人唔食炸野,我就可以分多件,可惜個個都食晒XD 珊瑚扒翡翠原本以為係珊瑚蚌炒西芹之類的物體,原來係蟹肉扒菠菜就真。白色醬汁落咗好多蟹肉去煮,食到啖啖蟹肉嫁!而且菠菜個莖係中空狀態,所以更易吸汁! 雲腿雞絲燴花膠去飲我一向都不太熱衷於食翅,用花膠仲好過魚翅啦,環保又養顏。唔好以為金華火腰絲就咁放面會唔入味,雲腿甘香味其實10級濃郁撲鼻~ 清蒸海

清蒸海石斑
平日我都唔係太鍾意食魚,唯獨是去飲可以食到嘅海斑例外~ 好幸運我分到魚背多肉又冇骨嘅部份,夾埋大棵蔥段一齊食真係滋味無窮~

翡翠蠔皇鮑片
終於食到一個較為濃味嘅菜式,蠔皇鮑片向來是個天仙配,但底下的生菜卻真正令我一試難忘。印象中我只有喺國內先可以食到爽甜嘅生菜,無諗到生菜雖然唔係呢味餸嘅主角,偏偏比主角更突出,一咬爽脆又清甜。

脆皮吊燒雞
呢一味我之前同屋企人喺尖東薈ClubOne食過,同上次一樣咁好食~ 外皮經油泡後極度酥脆,但食落一啲都唔覺得油膩,隻雞本身脂肪唔多所以唔洗怕食到成口油。師傅醃雞嘅味道比例亦調較得宜,因為過多鹽份會令到肉質太結實,而家少少鹹味就唔會掩蓋雞隻自身嘅肉香了~

砂窩雞絲飯
食到呢刻已經有7成飽,平時飲宴中嘅炒飯 &伊麵我通常都只會二選一,但眼見今餐炒飯及伊麵賣相都非常誘人,所以兩樣都食晒~ 雞絲飯粒粒分明夠乾身,食落覺得幾夠鑊氣。

龍芽花菇炆伊麵
伊麵同樣出色,面頭大花菇肉厚又炆得夠入味,咬落好Juicy~~

意式泡芙酥 + 蓮子百合紅豆糕
好有心思嘅甜品,終於唔洗食紅豆沙同西米露~ 紅豆糕咬開中間有爽口百合,如果可以俾我食多十舊八舊就更好了。

蓮子百合紅豆糕

意式泡芙酥

終於有機會食到Clubone婚宴菜,冇諗到Clubone一向都以裝修靚而聞名,而原來金玉其外,內在嘅食物質素亦相當有水準~ 雖然廚師功力係先決條件,但都要靠侍應們夠眼明手快,先可以keep到每味餸都咁新鮮熱辣嘅~ 在此祝賀一對新人佳偶天成,甜甜蜜蜜!
蓮子百合紅豆糕