2014-03-02 5359 瀏覽
跟好友相約飯聚,基於馬鞍山冇咩好食的緣故,最後決定去沙田第一城的 "日牛";朋友食過幾次都覺得唔錯啦。;) 一向都很喜歡一人一鍋,始終有時大家想要o既湯式都唔同嘛。選擇了最便宜的 $138 - 90 分鐘放題,因為我唔食牛肉的,所以就點了一個豚肉一個牛肉。選擇了秋冬推介的 "檸檬昆布" 湯底,感覺好像很清新呢,友人則選擇了 "蕃茄豬骨濃湯";而我的湯底上檯時幾片檸檬頓時覺得好健康開胃呀。牛肉看起來很新鮮,反而豚肉有擺耐左的感覺;相信是因為一早執定的原因吧。野飲選擇也挺多,一般汽水到雀檸都有;而一般的醬料也都俱備。出去拎配菜,選擇也有不少呢;我最喜歡是蓮藕片 / 魚片頭 / 魚腐啦。而不可或決的蔬菜有生菜 / 娃娃菜 / 菠菜 / 少見的粟米芯等,菇類就有金菇菜和鮮冬菇;都好新鮮呀。再追加一人一碟牛肉和豚肉,今次碟豚肉望落靚仔好多了。不得不推介我個 "檸檬昆布" 湯底,酸酸的同 d 食物夾埋一齊真係好好味;食物的鮮味都提昇了,又唔會覺得好濃好滯。兩個女仔又要食又要傾真係好忙,最後梗係食到過左少少時間啦;雖然最後都係比人趕,但至少店員都唔算態度唔好啦。不過間舖都唔 full,比我地坐住食埋

再追加一人一碟牛肉和豚肉,今次碟豚肉望落靚仔好多了。
兩個女仔又要食又要傾真係好忙,最後梗係食到過左少少時間啦;雖然最後都係比人趕,但至少店員都唔算態度唔好啦。不過間舖都唔 full,比我地坐住食埋個 yogurt 都得卦?=3=
2014-02-24