2015-09-14 1250 瀏覽
一直以來都好想食到一個雞脾意粉,雞脾係炸嘅,然後意粉舖滿橙色一堆汁,唔係因為特別好食,係因為呢種叫情懷,係消逝嘅青春,邊個學生時代冇食過呢啲飯呢? 但係,今時今日的茶餐廳都愈做愈高級,而且要扮健康,做有營食肆,所以一堆汁嘅飯真係買少見少,加上老式茶餐廳,執吓一間,執吓又一間,仲邊有人做舊食茶記食物。 誰不知竟然俾我再遇到傳說中的螢光橙嘅茄汁飯! 香江茶餐廳,喺柴灣漁灣邨,差不多兩點見冇乜人,又有卡位,就貢入去試吓。快餐有幾款,$37有例湯同飲品,我千揀萬揀,揀了A餐,茄汁雞扒腸仔飯。完全冇心理準備之下,遇到舊朋友,一見到碟飯,不得了,完完全全中學飯盒樣,真係嘩一聲。味道?其實真係OK,塊雞扒冇雪藏味,腸仔冇塑膠味,個汁除咗杰咗啲之外,冇其他問題,仲非常大碟。 我相信佢應該仲有螢光黃色嘅咖哩飯,大家想搵情懷,不妨去吓。

2015-09-14