2018-08-27 158 瀏覽
約左班好耐無見的朋友,地點附近有間類似酒樓的餐廳未試過,突然想食潮州野,就黎試一試,等我介紹下今日食嘅幾味菜。前菜花生同平時酒樓食嘅花生有唔同,唔會乾真真咁,軟硬適中,味道甜中帶香,佢唔係油炸嘅花生,食落唔會覺得好熱氣 前菜酸菜都係同平時酒樓食嘅唔同,唔會太酸,甜酸味岩岩好,好開胃。芋茸香酥鴨芋茸有好多,炸得外脆內軟,食落唔會覺得好油膩,建議唔洗點咁多醬油,因為點太多醬油會搶左香酥鴨嘅味道,芋茸同鴨肉嘅味道都幾夾。煎蠔餅有別於平時打冷食嘅蠔餅,呢隻蠔餅質感似台灣蚵仔煎+韓式泡菜煎餅咁,但呢到係唔油膩,而且都足料,份量幾大份,4個人食都好飽,份量黎講係幾抵食。鹵水拼盆出名嘅鹵水拼盆,好入味,而且唔會太濃味,我好怕太濃太鹹嘅鹵水,食完會好想飲水,但呢到嘅鹵水拼盆味道岩岩好,通常呢d拼盆我食一兩舊就唔會再食,但食呢間嘅拼盆,幾乎食哂成碟,個人幾中意呢間嘅鹵水味。😋足料杏汁白肺湯本身個人唔太好杏仁類食物,甚至可以話係抗拒,但呢個好有驚喜,個杏仁味唔會搶哂成個湯,而且好足料,好大個豬肺呀,食完可以做爆肺Gem 。😂 味道同材料份量係好有驚喜。火腩春菜煲D菜充分吸收火腩肉嘅精華味道,清甜得黎又會滲

前菜花生

前菜酸菜
都係同平時酒樓食嘅唔同,唔會太酸,甜酸味岩岩好,好開胃。

芋茸香酥鴨

煎蠔餅

鹵水拼盆

足料杏汁白肺湯

火腩春菜煲
D菜充分吸收火腩肉嘅精華味道,清甜得黎又會滲出腩肉嘅肉香,蘿蔔都好入味。

肉碎炒飯
我覺得呢個炒飯係呢幾道菜當中最值得推介,每粒飯都炒得粒粒分明,出面層蛋網已經顯出廚師嘅心思,賣相十分特別,肉碎香融入係米飯當中,味道可口,油而不膩。

整體黎講,呢間餐廳食物嘅味道係恰到好處,如果中意重口味,呢到未必適合你。但如果想食到食材原有嘅鮮味,想食有層次嘅味道,咁我都幾推薦呢間餐廳,都幾適合帶長輩黎食。

最值得一讚係服務態度好好,侍應會經常留意食客有咩需,我飲完一碗湯,侍應會主動黎問要唔要添湯,又會主動斟茶斟水,說話有禮,態度友善,抵讚,比服務費都比得甘心呀!