2022-08-17 309 瀏覽
東涌各式各樣食肆林立,一個人又唔想茶記,最後行到頂層。原本是想試牛肉麵,但見到餐牌,覺得滷肉鹽酥雞飯又好吸引,所以就叫了這,這個$64。我都再加幾蚊試吓珍珠奶茶。不久,飯送來一看,嘩,都幾大碗。飯面還有椰菜絲、雪菜、蘿蔔片等,有淡淡的,有鹹鹹的,這樣配搭幾好。不過,有點食落唔覺飽,但細心看,有肥肥的滷肉。鹽酥雞不是細細粒的,一舊分兩三口,外脆肉嫩,不會炸得太乾。但食了兩件已飽飽滯滯。個飯食了一半已感飽滿,唔好浪費,繼續努力食。該時候,開始覺得鹽酥雞外皮硬了一點,不鬆化。杯珍珠奶茶的珍珠煙靭非常,很有咬感和彈牙,這質感第一次遇見。最衰就係座位有啲逼,鄰枱說話又勁大聲,所以環境影響了一點。下次要試吓牛肉麵先。
2022-08-15