2014-11-26 17884 瀏覽
在討論區見到呢間平價自助餐,問清楚之後,發現居然位於鬧市,仲要係朗豪坊。在旺角區,二百蚊的放題選擇都幾多,自助晚餐真係第一次見。應該咁講,二百蚊的自助晚餐係香港都係少見。因為早到,大約六點半,唔洗等位就可以walk-in。七點之後,人就開始多,食完之後見到出面都有人等位。 入到餐廳,用餐環境高雅,坐位舒適 除左裝修grand之外,就連餐碟都與別不同。其實,我一開始係討論區就係比呢隻碟吸引住,哈哈哈‧海鮮凍盤:翡翠螺--有沙蝦--以二百蚊的價錢黎講,都算大隻同新鮮青口--正常小龍蝦--怕麻煩冇食 三文魚刺身:非常肥美鮮味,加上厚切,食落好有口感不過,六點半出完呢一盤之後就冇再refill有壽司,不過冇食,怕飽肚,但賣相都ok。 凍肉:有風乾火腿和沙樂美腸,仲有煙鴨胸 生蠔:大大隻,都幾鮮甜。平時一隻起兩隻止,但為左回本,最後都食左7-8隻 餐湯:忌廉栗米湯,味道同茶餐廳的栗米肉粒飯完全一樣,唯一分別係,呢個餐湯稀d燒牛肉:自助餐點可以冇燒牛肉,不過,呢間野的燒牛肉對我黎講太生,一落刀d血水就係咁流= ="更大的問題係......韌到,切左好耐先切得開。 燒春雞:燒春雞個
入到餐廳,用餐環境高雅,坐位舒適
除左裝修grand之外,就連餐碟都與別不同。
其實,我一開始係討論區就係比呢隻碟吸引住,哈哈哈‧
海鮮凍盤
海鮮凍盤
翡翠螺--有沙
蝦--以二百蚊的價錢黎講,都算大隻同新鮮
青口--正常
小龍蝦--怕麻煩冇食
三交魚刺身
三文魚刺身非常肥美鮮味,加上厚切,食落好有口感
不過,六點半出完呢一盤之後就冇再refill
壽司
壽司,不過冇食,怕飽肚,但賣相都ok。
凍肉
凍肉:有風乾火腿和沙樂美腸,仲有煙鴨胸
生蠔

燒牛肉
更大的問題係......韌到,切左好耐先切得開。
燒春雞
燒春雞:燒春雞個source幾好味,雞肉唔會過老
豬手:燒春雞旁邊的豬手都唔錯
雪芳蛋糕
雪芳蛋糕:呢個蛋糕賣相一流,味道方面...咪雪芳蛋糕囉!仲好飽肚tim= =!
甜品
第一個甜品就中伏,對甜品零期望。。。
白色甜品我真係食唔出佢係咩,又唔放名牌,一入口就一陣泥膠味。
椰子奶凍:好怪的甜品,奶凍ok,但上面棕色的醬,發出一陣陣極甜的椰子糖味。總之,奇怪非常= =
草莓慕絲:在場有十款甜品左右,呢個慕絲係唯一好吃的,草莓味的酸甜味,令人感覺清新。
檸檬批
水果:唔甜,可以講得上完全冇味。
檸檬批:都算ok,起馬冇「泥膠」咁難以入口,不過,都幾酸,但一出就比人清碟。

總結:
環境好,服務到位,價錢吸引,可惜......
食物選擇唔多,門外介紹寫有50種,但場內好似冇咁多。想食的食物就更少,加上是日冇長腳蟹。
以價錢黎睇,冷盤和熱葷的質素都合理,直頭講得上抵食,但甜品方面,真係一失敗中的失敗!
用餐有時間限制,為1.5小時,但因為食物選擇少,所以好夠用。
用餐時鄰桌的兩位女士,對食物的選擇和質素都抱有很多意見,令人會心微笑。
ps.絕大部份食物都冇名牌,大大增加中伏機會!!
2014-10-14
三交魚刺身