2016-02-11 422 瀏覽
2016 FEB呢個雪糕已經食左好耐,近排新年的時候有親戚買左sweet monster既爆谷同大家一齊分享,所以又令我諗返起呢個爆谷雪糕。呢間店位於朗豪坊,地點算係非常方便就腳,因為朗豪坊咁大個商場,但甜品店嘅選擇比較少; 價錢$39,份量同價錢都算係合理,因為呢杯雪糕嘅份量都幾大,適合兩個女仔一齊分享。我哋去到嗰日都有唔少人排隊,大部份都係為咗呢杯雪糕,而店內的都有一盒盒嘅爆谷同埋一啲特飲可以選擇。爆谷有五款味道,包括焦糖,牛奶,芝士焦糖Mix,士多啤梨同埋朱古力。我就貪心啲揀咗芝士焦糖Mix。由於嗰日都幾多人買雪糕,所以平均都要等五至八分鐘,由於店內位置係open area,無咩位企,但都睇得出幾乾淨企理,啲雪糕機都幾乾淨。而員工都好熟手,好快就可以整到一杯好靚嘅雪糕店嘅隔離有一啲紙牌,可以比客人一路都揸住杯雪糕一邊影相,最啱相機食先嘅朋友^^ 一拎上手,立即影左幾張相,佢都冇咩點溶,食雪糕最擔心就係驚啲雪糕好快溶,質地唔夠實,另外雪糕痴住啲爆谷,都會怕啲爆谷會唔夠脆,但食咗之後發現完全冇呢個問題, 首先值得一讚嘅係雪糕嘅質感好實,牛奶味好重,又好夠凍,同爆谷一齊食係估唔到咁好味
2016 FEB

一拎上手,立即影左幾張相,佢都冇咩點溶,食雪糕最擔心就係驚啲雪糕好快溶,質地唔夠實,另外雪糕痴住啲爆谷,都會怕啲爆谷會唔夠脆,但食咗之後發現完全冇呢個問題, 首先值得一讚嘅係雪糕嘅質感好實,牛奶味好重,又好夠凍,同爆谷一齊食係估唔到咁好味。芝士味爆谷好香又夠鹹,中和左焦糖味嘅甜,兩個味道可以相得益彰,唔會得個甜字。食落口有層次,真係唔錯。原本以為杯雪糕會好大杯,不過我覺得其實一個人都食得晒,哈哈。
外賣自取
  • 芝士焦糖爆谷雪糕