2011-11-18 5 瀏覽
近來實在非常喜歡團購,每天不團不舒服。話說早前麻布做團購,$70一個套餐,又湯又麵又小食又甜品又飲品,在自覺很抵的情況下便很快的團了。團購要早1日BOOK 位,BOOK 位完全冇難度,早1日BOOK就OK,8:00 入座,場面冷清 。(所以咪冇難度,我坐近門口那邊,餐廳中間的4張枱由我們到達至走都冇人坐過。)我們2日叫了2個湯,1個蝦餃子,1個可樂餅,1個海老烏冬,1個豬軟骨石鍋飯(?),1個燒蕃薯雪糕,1個葛軟糍豆腐布甸伴雪糕(好似係),2個飲品,甜品飲品後上。餃子OK,可樂餅係紫菜芋頭餅(同預期有出入),烏冬OK但個湯頗油,蝦連殼但有腸。到此為止除了份量少D以外都仲叫OK。跟住飯送到,個飯完全係唔夠味,我地要問攞鹽,個飯其實係似石頭飯,都係用熱既石鍋上,但係底既唔係飯焦,係又濕又燶。我地食完以上咁多野準備食甜品,由於日本餐廳一如以往的有頗多碗碟,我地又因為SHARE要多左碗筷,弄致一枱都係餐具,所以我地咪叫服務員幫我地收曬D野上甜品。我地分別同唔同人叫左2次收野,答案都係我一陣來收,但直到甜品到都係冇人收過,最後我地要好似砌積木咁自己疊起所有碗碟放埋一邊。2個甜品都唔得,明明麻布主

2個甜品都唔得,明明麻布主打係甜品,但係2個甜品都令人失望。個雪糕唔好食,非常唔滑又唔夠結實,溶得頗快,再加埋佢個超假的士多啤梨糖漿,難食。葛軟糍好一點,個豆腐雪糕很濃豆味,但係個軟糍同紅豆超甜,甜度高得會令你的口腔感到難受。

整個套餐最好的便是那杯咖啡,是即磨咖啡,味道一流。

總結︰連加一整個套餐要差不多$100位,完全唔抵食。而且我也應該唔會再幫襯這間餐廳。
2011-11-15
  • 咖啡