2018-08-11 321 瀏覽
每次同朋友仔講去台北,大家都會話要食馬辣,彷彿馬辣=台北,宜家唔洗再飛去打邊爐,近近地放左工就可以大飽口福喇!價格親民,我地趕得切放工趕來,避過人潮。一入去就見到大大架超吸睛列車,就係靠佢載住我地既美食喇!由於時間尚早,放工既人潮未到,等我地打到一半去添野食時,場內已經坐無虛席嚕!場內裝修同坐位都令人感覺好舒服,一啲都唔迫!食物櫃既火鍋食材款款新鮮,丸類選擇十分多,我最推介相中右下角兩款餃子,因為我係睇住師傅現場包嫁,多汁好味!打邊爐除左食材重要之外,我話醬料都極重要,我最愛炸蒜,試過去到火鍋鋪無炸蒜,我戰鬥力都會大減呀。馬辣提供超多種醬料,包你搵到你想要既味道呀。除左有罐裝飲品提供之外,仲有咖啡同花茶,我比較鍾意食飽後飲杯花茶,消消滯。牛肉每款都各有特式,切得薄薄一片,口感鬆軟,有肉味。除左自行出去列車取食材之外,仲有肉同海鮮都以紙點單,但上菜極快,唔洗擔心!最欣賞馬辣既細心,盛載肉類既器具邊上有相應顏色做記號,我試過無數次出外打邊爐連店員都分唔到肉既種類,搞到食極都食唔到想食既肉。湯底配合各式配料濃度剛好,不會太油膩或太咸。甜品除左各式雪糕雪條外,仲有焦糖燉蛋,唔洗再去食糖水。

價格親民,我地趕得切放工趕來,避過人潮。

一入去就見到大大架超吸睛列車,就係靠佢載住我地既美食喇!

牛肉每款都各有特式,切得薄薄一片,口感鬆軟,有肉味。

湯底配合各式配料濃度剛好,不會太油膩或太咸。

甜品除左各式雪糕雪條外,仲有焦糖燉蛋,唔洗再去食糖水