2009-07-14 15 瀏覽
風味園的前身, 是曾經在旺角享負盛名的極之好車仔麵。由於不是經常去那一頭, 風味園開了很久, 我都沒有去過, 只是路過時留意到佢有足球直播。從門面看來, 不過是一間極普通的茶餐廳。但有一次, 偶然的機會之下去了光顧, 卻被它的喇沙湯底嚇了一跳: 咦, 做得咁似樣嘅???佢嘅麵食係有自由搭配, 有麻辣、酸辣、雞湯、喇沙等湯底, 再加車仔餸。我不過是無心插柳, 點知, 佢個喇沙湯竟然椰汁味十足, 雖然要了大辣, 但當然是不辣的, 但味道夠濃厚, 雖然跟灣仔加東有距離, 但肯定好過同區的馬拉盞 ------- 當然, 美中不足的是沒有獅蚶, 咁人哋不過係「湯底」, 又唔係正宗喇沙, 但煮到近似的味道來, 已經值得嘉許。朋友食炒公仔麵, 我嫌太濕。其他食品, 也好像不太吸引, 都係繼續食喇沙啦!
風味園的前身, 是曾經在旺角享負盛名的極之好車仔麵。