青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2017-12-29 147 瀏覽
之前試過晒佢哋嘅甜品店及西餐廳,當然係感覺良好,先會過嚟試埋佢呢間泰國 / 越南式餐廳啦!開咗都一段日子,一直想試,而今日終於約到朋友陪我嚟啦!鋪面裝飾主要以花花草草為主,顏色多為葉綠色及白色。雖然好多花花草草,但感覺上中性(唔會太過女性化),所以男仔女仔都啱!食物平均都 above average,賣相尤其加分,可謂 IGable。午餐食唔到太多,所以只係揀咗以下兩款輕食同特色飲品。雞肉湯喇沙Brunch menu 入面,大部份都係普通湯粉或飯,唯獨喇沙係比較吸引到我。湯底味道適中而且唔辣,啱晒我。雞肉湯喇沙唔係咩特別菜式,水準令人滿意嘅同時,呢碗嘢係非常足料!食第一啖夾餸時,夾到底都未有麵,然後意外地發現咗有成半碗都係餸!哈哈蟹肉菠蘿炒飯蟹肉嘅份量比較少,好似只係輕輕灑咗啲蟹肉碎喺面頭咁。另外,我哋食完喇沙先食炒飯,可能係用普通碟上嘅關係,放咗一陣就變得唔夠熱。但味道係 OK 嘅,仲好細心將烤菠蘿切好一塊塊,望落又特別啲,食客都方便分享。龍鬚三色冰呢個係跟餐飲品,要加 $18 架。龍鬚糖喺面係特別嘅,仲要黃色、粉紅色咁繽紛(據我所知,佢有一款甜品都有龍鬚糖架)。三色冰嘅奶味好濃,甜

雞肉湯喇沙

蟹肉菠蘿炒飯

龍鬚三色冰
呢個係跟餐飲品,要加 $18 架。龍鬚糖喺面係特別嘅,仲要黃色、粉紅色咁繽紛(據我所知,佢有一款甜品都有龍鬚糖架)。三色冰嘅奶味好濃,甜甜地幾好味。

蝶豆花椰奶
呢杯冇得跟餐,只可以散叫。蝶豆花喺好多地方都見到,通常溝酸性嘅檸檬汁或柚子汁令佢變色。青花呢度反而溝椰奶,上面紫藍色加下面綠色共兩層,面頭配搭一朵紫色花花。賣相贏咗,但味道方面佢較三色冰淡,有少許遜色。

我覺得佢嘅份量算大,加上飲奶類特飲比較飽肚,我哋食唔晒之餘,仲試唔到佢嘅甜品呀 >.< 食咗咁多特色嘢每人都只係 $150 左右,好化算丫!
2017-12-16