2014-12-08 3244 瀏覽
【要人齊先入得】朋友一早在旺角鳩完嗚,蕩下蕩下就去咗辛安東元祖奶奶雞呢間小店拎定飛(小店是要支持的),6點半去到嘅佢話門口已經有幾個人等緊,anyway,重點是要人齊先入得,,,實在係飛的都趕唔切,無辦法,唯有keep her waiting大概7點半終於可以入座,其實係另一個朋友姍姍來遲,結果入座時間一再延後。正常情況下,入座時間唔算太長,根據目測嘛,大約15至20分鐘就可以坐低嘆安東奶奶雞!三個女人仔叫咗半隻「辛安東奶奶元祖雞」(小辣)、「燒芝士一口餃子」、「吉列炸蠔沙律」、「急遞鍋」,本來仲想點多份「燒酒青口」,只係最後都喺理性考慮下,決定食住先!先說「燒芝士一口餃子」,一口size算是不錯啦,而且份量都頗多,估計有10隻餃子,不過芝士味就唔太濃,而且唔夠chewy...接住落嚟就是「吉列蠔沙律」,這個有點千島醬的沙律菜上面鋪了5隻炸豪,除了沾滿千島醬有微微解辣作用,炸豪是正常的啦,差啲忘記咗成碟嘅重點!登登登登!!隆重推介好物沉歸底的溫泉蛋!我承認我哋一直沒有發現她的存在,直至所有沙律菜都吃得乾乾淨淨,才發現遺下了她!如果早少少發現,這個「吉列炸蠔沙律」會更好吃吧~再來說是「急

再來說是「急遞鍋」,有元貝、年糕、魚腐皮、貌似是春卷的魚蛋,細細鍋但都幾辣吓...
最後當然是必點的「辛安東元祖奶奶雞」,這裡和乜乜米線店不一樣,無分10小辣,辛辣程度只係分「唔辣」、「小辣」、「中辣」及「大辣」,今次我哋點了「小辣」,辛辣程度絕得係一個唔太識得辣嘅人都可以接受到! 以我哋點咗「半隻雞」來說,呢隻雞相信比較輕秤,anyway,加埋紅蘿蔔、薯仔、(好似係)蒟蒻麵、同埋仲未切斷嘅蔥花,都算okay嘅,只係食落無果種感動!
最後,唔講唔知,原來呢到係「限時」的,雖然香港好多韓國餐廳都係咁,但我都仲係唔慣,你唔畀我食完第一round再order咩? 我又唔係食「限時任食buffet」...whatever!真係最後,即使唔係食韓燒、唔係打邊爐,但呢度油煙味都好勁,相信係同啲乜乜石頭鍋有關
題外話/補充資料: 題外話,每位客人都會獲得一張相信係元祖雞嘅掛飾,可以寫低你嘅聖誕願望、新一年嘅目標、示愛又得、寫簡單食評or simply 一句「到此一遊」都okay,呢個附加活動,成為咗呢餐飯嘅重點!
2014-12-13
  • 吉列炸蠔沙律