一個朋友想食串燒,另外一個朋友想食川菜,why not both then? 正所謂小朋友才做選擇,我全部都要!原本去左砵蘭街地舖個間,但個度好細,我哋四位等左半個鐘都冇位。之後就去對面樓上嘅另一間分店睇下爆唔爆場啦,點知即刻有得入。之前食過印象中冇串燒食,所以以為要放棄串燒嘅時候,佢居然有個串燒menu喺檯面!我哋就嗌左一輪串燒、水煮魚、辣子雞同埋鐵板肥腸。呢度嘅串燒啲肉全部都燒到好乾,keep唔到啲肉汁,再加埋表面個啲調味粉更加係乾上加乾。啲菜可能因為本身都多水出就好啲,尤其係個茄子,上面鋪滿蒜蓉同調味粉,有軟綿綿嘅口感得黎又有少少咬口同香味,我哋轉第二場嘅時候都專登再叫多份外賣拎走。而水煮魚入面可以食嘅料得大豆芽同埋魚片,仲要两樣材料嘅比例係7:3,大量嘅大豆芽喺入面。魚肉都嫩滑,但可惜有骨。大大條骨雖然係容易挑啲,但同埋大豆芽一齊食嘅時候因為口感相似,有一次差少少哽親,所以一定要小心啲咁食。個湯底係幾香幾濃嘅,不過見到好多油浮左喺面,令我有啲卻步。辣子雞可以揀有骨同無骨,我哋懶人就梗係叫無骨。佢嘅雞肉好細粒,同雞軟骨差唔多大細。加上佢好多辣椒,食到個底用肉眼比較難搵到啲雞,要用
串燒

水煮魚

辣子雞可以揀有骨同無骨,我哋懶人就梗係叫無骨。佢嘅雞肉好細粒,同雞軟骨差唔多大細。加上佢好多辣椒,食到個底用肉眼比較難搵到啲雞,要用筷子摸索一番先搵到。佢用左雞胸肉,但炸到好乾,加上佢嘅應該用左啲香料去做醃料,食落有種講唔出嘅怪味。好在佢量唔多,每人食幾粒都clear到佢。
辣子雞

最後鐵板肥腸可以用一個字形容:鹹。無論係肥腸定青椒洋蔥都係好鹹,當下酒菜食都接受到嘅,要就咁單食就勉強左啲。佢好在啲肥腸因為淨係得外層嘅關係,唔會好韌咬唔開,全部都好柔軟易咬又唔痴牙。
鐵板肥腸

我哋最尾臨走都有再嗌少少串燒外賣,嗰一轉啲串燒全部都好辣,辣到食唔到。唔知係咪師傅喺两個鐘之內心情起伏大變啦,但質素控制下一致啲會好啲囉。最後每人食左300左右,都唔係平架。
2021-07-13