2019-09-23 41 瀏覽
一直聽一位粉紅控的朋友推介一定要食美滋鍋,因為從佢口中形容的餐廳係超夢幻,而且食物很好食,仲有兒童室(重點),作為仍有少女心的媽媽級,當然就要去朝聖一下。美滋鍋開幕短短三個月好評如潮,大排長龍!以招牌養生美顔湯底及新鮮食材集合四川的麻辣香料、台灣的藥膳湯底及日本涮涮鍋文化,美滋鍋成功打破傳統火鍋界限,將創新食材與傳統飲食文化的精髓融為一體。店內設計飾以柔美粉嫩色系為主題,係絕對不能錯過的火鍋打卡熱點!調味料與醬汁更有超過20種選擇,食客可以自由享用各種蘸料、新鮮時令水果和冷盤小食。美滋鍋特別設置室內兒童遊樂場,讓3至7歲的小朋友可以係遊樂場內放一放電,只要透過掃描電子餐牌的二維碼,家長們可放心安坐於座位就可以從閉路電視留意小朋友係遊樂場的動態。電子菜單,唔洗下下舉手叫人落單,方便快捷。我地點左店內推介的大熱膠原蛋白養顏美容鍋和維他命C蕃茄栗米鍋。膠原蛋白養顏美容鍋湯底以瑤柱、雞肉、雞腳、豬骨及豬手等含豐富骨膠原食材熬製,每一口都含有豐富膠質,而且味道無敵好味,真係推介大家落火鍋料前就要先嚐一碗,真係比平時自己煲的老火湯仲要濃郁美味。維他命C蕃茄栗米鍋湯底沒有什麼特別,不過滋味濃郁的蕃茄

電子菜單,唔洗下下舉手叫人落單,方便快捷。

膠原蛋白養顏美容鍋
維他命C蕃茄栗米鍋
湯底沒有什麼特別,不過滋味濃郁的蕃茄栗米湯底必定是素食愛好者或者小朋友的最佳選擇。

本地手切肥牛,這個牛口感比較有咬感, 略厭脂肪不夠多及平均, 不過肉味也算突出.

手打墨魚丸(半份),手打丸口感非常爽口彈牙, 鮮味十足,這種爽彈口感只有人手打才會有的效果。

珍寶鮮蝦水餃,餃子皮的厚薄度做得不錯, 落湯後不易散開, 蝦肉爽口彈牙, 味道比某些粉麵店的還要好.

炸響鈴,這個係我重點推介要食,自家制響鈴比一般現成的更厚更脆口,落湯數秒再夾起,掛到湯汁之餘仲保留到脆脆口感。
豬黃喉,唔係周圍有得食,只需落湯數秒就要食,本身沒有什麼味道,只係食個清脆口感,可以試下。
最後就是餐廳贈送的免費沙冰, 酸酸甜甜的,可以幫忙消滯。
2019-08-22