獅叔

Shiok Restaurant by ATUM
ᴀᴛᴜᴍ最近又開咗新嘅副線餐廳今次嘅新副線 「獅叔 ꜱʜɪᴏᴋ 」主打馬來西亞菜 位於旺角ꜰᴏʀᴇꜱᴛ 商場 地理位置方便餐廳裝修有少少地道茶餐廳嘅ꜰᴇᴇʟ仲加咗Retro Pop Style 玩味十足食物價錢親民 但質素絕對有保證𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒❀ 娘惹蒜米酥脆魷魚 ‣ $𝟟𝟠呢碟魷魚真係超抵食 差唔多有成20件炸粉夠簿之餘 魷魚炸得夠香而且冇縮水蒜米脆嘅咸香同魷魚都非常夾❀ 馬來沙爹雞串燒 ‣ $𝟞𝟠串燒雞肉燒得好香 有炭火味最驚喜嘅係佢個沙爹醬花生味同其他香料平衡得黎好濃郁❀ 馬來奶油咖哩雞 ‣ $𝟙𝟙𝟠 ❀ 油酥手抓餅 ‣ $𝟝𝟚嗌咖喱雞就當然要嗌埋手抓餅啦雞嘅份量真係非常非常多 基本上成碟都係雞係多到可以每塊手抓餅都夾住雞食(笑)不過鐘意多汁嘅我就略嫌唔係好夠咖喱汁❀ 檳城炒粿條 ‣ $𝟙𝟙𝟠炒粿條都幾惹味 但重口味人士可能會覺得有啲淡而且魚片大蝦等配料亦都唔少 唔會好齋咁而且炒得夠乾身唔會有好油膩嘅味道 ❀ 桔仔酸梅水 ‣ $𝟛𝟞 ❀ 珍多尖蕊冰 ‣ $𝟜𝟞 桔仔酸梅水酸酸甜甜嘅味道非常開胃同解膩而珍多尖蕊冰嘅椰漿完全冇溝淡超濃郁兩杯飲品都唔會太甜 尤其係珍多冰應該係冇
ᴀᴛᴜᴍ最近又開咗新嘅副線餐廳

❀ 馬來奶油咖哩雞 ‣ $𝟙𝟙𝟠
❀ 油酥手抓餅 ‣ $𝟝𝟚
嗌咖喱雞就當然要嗌埋手抓餅啦
雞嘅份量真係非常非常多 基本上成碟都係雞
係多到可以每塊手抓餅都夾住雞食(笑)
不過鐘意多汁嘅我就略嫌唔係好夠咖喱汁

❀ 桔仔酸梅水 ‣ $𝟛𝟞
❀ 珍多尖蕊冰 ‣ $𝟜𝟞
桔仔酸梅水酸酸甜甜嘅味道非常開胃同解膩
而珍多尖蕊冰嘅椰漿完全冇溝淡超濃郁
兩杯飲品都唔會太甜 尤其係珍多冰應該係冇額外加糖 啱晒唔鐘意飲太甜嘅朋友
娘惹蒜米酥脆魷魚
馬來奶油咖哩雞