2022-01-06 1142 瀏覽
💮之前同樹熊講好咗想試吓呢間台灣菜《燈籠滷味》,聽講話好多人排隊🚶🏻,今日熊妹做完面之後就早啲過去排隊攞位啦。📌旺角呢間係分店,位置喺朗豪坊4樓以前《池記》雲吞麵嘅舊址。📌紅紅嘅大燈籠🏮懸掛喺門口位置做裝飾,未嚟過嘅人一定認得呢間就係《燈籠滷味》啦!📌夜晚大概七點三嚟到,都排第🥇喎,咁唔算好難排姐。大概七點半就入得,店鋪唔算好大,二人枱四人枱都排得密密麻麻,枱與枱之間就零距離,用塊隔板隔一隔又一張二人枱,感覺有點狹窄同壓迫,講野都唔敢大聲。📌餐牌都幾台式,主打滷味車仔麵,另外仲有好多台灣小吃,同特式台灣特飲。📌期間朗豪坊限定「豪豪」吃二人套餐,包招牌燈籠滷味麵🍜、兩款台式小吃🍢同兩杯台式飲品🍹,價錢為$198,抵喎!招牌燈籠滷味,$198招牌燈籠滷味都包含多款滷味餸菜,有蹄膀、豬耳朵、甜不辣、花枝丸、百頁豆腐、高麗菜同杏鮑菇,另外再選一款麵底,樹熊係公仔麵王,當然選擇王子麵。真係幾大一碗,二人份量係足料的,款款材料份量都多,味道都好濃滷味,而湯底都係滷水湯,變成啖啖都係滷味,食幾啖就滋味,食多幾啖就感覺鹽分超標🧂,愈食愈鹹,鹹到有點吃不下去。人氣爆漿葱抓蛋餅 - 芋泥肉鬆台灣手抓餅🌯係

招牌燈籠滷味
招牌燈籠滷味,$198

人氣爆漿葱抓蛋餅
人氣爆漿葱抓蛋餅 - 芋泥肉鬆
台灣手抓餅🌯係台灣嘅著名小食,其實就係酥皮餅入邊再擺啲鹹嘅餡料,包住嚟食。

少少甜嘅芋泥餡料份量都幾多,仲有鹹鹹甜甜嘅肉鬆,爆曬餡嘅餡料真係好吸引。
手抓蛋餅加咗蛋🍳疊底,餅皮脆脆有少少蛋香,好飽肚嘅一款小食。

台式香蒜腸
樹熊係香腸怪,任何腸型都岩食,餐餐食腸都無問題。

台灣熱狗腸係好味的,帶點臘腸的甜味又有香腸的口感,雖然係醃製垃圾食物,不過真係好惹味,食物不嬲愈垃圾就愈好味喇。

惹味塔香鹽酥雞
惹味塔香鹽酥雞,$46
大食怪樹熊係度就梗係唔夠食,叫多個小食塞飽佢個肚先。

好大一碟喎,鹽酥雞🐥就咁睇都有十幾廿粒,熱辣辣啱啱炸起好酥脆,炸皮外面沾上鹽粉,炸皮入面充滿雞肉粒,真係好香口嘅一款小食,抵食。

柚子綠茶(左),蜂蜜荔枝紅茶(右)
柚子綠茶(左),蜂蜜荔枝紅茶(右)
熊妹鍾意飲綠茶,樹熊鍾意飲紅茶。柚綠茶清得來又有柚子果醬嘅柚子皮同甜味,唔係得綠茶咁苦澀。蜂蜜涼支紅茶就預咗會甜啲,啱晒鍾意飲甜嘢嘅樹熊。

📌整體來講,係典型嘅台灣美食,有小食又有麵,仲有台灣特色飲品,價錢都正常,唯滷味比較鹹咗啲,可以試吓其他散叫小食,唔一定叫二人餐套餐局限左。

📌裝潢同氛圍都怖置得幾台灣feel,仲要不斷播放著台灣著名歌手的經典歌曲🎵🎶,周杰倫、五月天、林俊傑、F.I.R.等等首首金本名曲真係耳熟能詳,好似播緊自己個playlist咁,當飛左轉台北🇹🇼。
2021-12-02
人氣爆漿葱抓蛋餅