2017-02-08 548 瀏覽
每一天吃什麼,都係一個好大的難題。今日無靈感,然後上開飯喇睇下望下有什麼新店開,見到一間「炸你X味」,下? 炸理滷味先啱。傻笑之際,大少問"What are you doing?",好啦,又決定了是日晚餐。其實咪就是死港女,貪佢門口夠特別又懷舊,而且個名又夠響!行到入去……「憂鬱奔向冷的天,撞落每點小雨點。」,「WHOO-OH-O 無心睡眠,WHOO-OH-O 腦交戰」大少聽出耳油咁款,事關佢年事已高,就梗係聽依啲歌架啦(大少按:唔通聽矛盾只因深愛著咩大佬)不好意思,其實佢只係鐘意咩都聽一餐而已同場仲加映達明一派嘅天花亂墮同林子祥嘅愛到發燒(資料來源:許大少,本小姐當然唔識)牆上有好多不同的唱片封套80年代…90年代?大小姐本人真係唔識,不過舊陣屎HKD$20一張唱片應該就好貴喇!除左唱片封套之外,仲有手工啤酒提供香港門神、麥子、IPA 等等……但我地兩位由於奴性太重,聽日仲要繼續做奴隸,所以只能選擇樽仔可樂。懷舊兩字中,樽裝汽水永遠是不可或缺的一員。無人幫你執野架!你好自己跟手尾呀!咁都啱,再請多個清潔工又要俾多份糧。有一部上世紀的cassette機,我唔知道啲歌係唔係佢播.點解仲有
每一天吃什麼,都係一個好大的難題。

其實咪就是死港女,貪佢門口夠特別又懷舊,而且個名又夠響!

行到入去……

不好意思,其實佢只係鐘意咩都聽一餐而已

牆上有好多不同的唱片封套

除左唱片封套之外,仲有手工啤酒提供

香港門神、麥子、IPA 等等……

樽裝可樂
懷舊兩字中,樽裝汽水永遠是不可或缺的一員。
無人幫你執野架!你好自己跟手尾呀!

咁都啱,再請多個清潔工又要俾多份糧。
有一部上世紀的cassette機,我唔知道啲歌係唔係佢播.

點解仲有可能用得到?(大少按:其實外面都係懶懷舊,裡面分分鐘係新野嚟)
小店內有調味料及餐具位,最重要,係有我最愛的沙律醬。
炸理 芝心海龍波波
食物盒好特別,有笑臉和星星的透氣引,呢個設計相當不錯!
食物嚟喇!

上:炸理 芝心海龍波波

「每天限量供應」而我同大少就好好彩咁食左最後一份!

十分芝心,芝士好足料!海鮮丸彈牙,加上沙律醬,的確唔錯唔錯!
下:炸理糖心蛋 & 炸串和牛粒 & 炸串黑豚五花腩

糖心蛋個蛋白好滑,但時間控制不好,糖心變了粉,一點「流」都沒有

和牛粒味道尚算不錯,唔會韌,牛味都重

但五花腩就……好韌同好硬身。
引用返上星期大少的教導

「如果$10/1支珍寶珠,係貴定係唔抵?」 大少問。

「好貴呀!」 大小姐答。

「妹頭,呢啲係叫做唔抵。」(大少稱本小姐為妹頭)
嗯……$10/1小塊唔好食的五花腩同埋$15/2粒和牛小粒,係唔貴,但係好唔抵

餐牌唔是寫住「串」咩?

而且,到第二天我仍然是十分口渴,味精份量應該唔少!
呢間小店,未免大貪左少少。
2017-02-07