2024-03-14 15 瀏覽
今日黎到食泰菜,呢間餐廳裝修都好有心機,用佐不少泰國風情既裝修,成個感覺都係東南亞風。首先要試既係呢個香辣可口既醃酸辣鳳爪,呢個鳳爪係經過特殊醃制,口感酥軟,辣味十足,充滿佐酸辣風味,爽脆既外皮同多汁既雞腳融為一體,完全係又辣又開胃呀(≧▽≦)之後要試既係呢個炭燒豬頸肉,每一口都可以感受到撲鼻而黎既炭火香氣,豬頸肉切成薄片,厚度岩岩好,用炭火燒烤至金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,入口即化,獨特既炭燒味道令人忍不住一口接一口(^з^)接下來要試既係呢個紅咖喱雞肉,咖喱色澤鮮艷,香氣撲鼻,咖喱汁與雞肉完美融合,帶黎濃郁既香辣味道,令人胃口大開,搭配清香既米飯,令人回味無窮(*^o^*)跟住要試既係呢個椰盅海鮮焗飯,飯粒有炒過,炒香既飯粒飽滿,海鮮豐富,青口蝦仁呢啲都好大隻好鮮甜,椰漿既香甜味道同海鮮既鮮美味道交融係一齊,每一口都能感受到海洋既味道,香甜味美(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)最後要試既係呢個榴槤糯米糍,兼具口感同味道既美食,糯米既Q彈同榴槤既細膩香甜完美結合,一口咬下,令人陶醉其中,而且唔會好飽滯,味道好好(。・ω・。)