2013-08-30 268 瀏覽
去女人街買完野後,經過料理男,大約料理男剛開張冇耐食過,果陣的食物都好抵食。今次再去食,見到menu同佢名都都轉埋。宜家叫料理男拉麵品牌。嘩,岩晒我啦,我最鍾意食麵啦^^入到去,原來佢全部餐單lunch$35。我地4個分別叫左豚男拉麵2碗,九州黑蒜拉麵,同埋侍應介紹嘅海男櫻蝦拉麵,佢話獨家品牌味道w.又唔使加錢,梗係試下啦.豚男拉麵,個湯都好濃嘅豬骨味,有d蔥花,味道剛好,又唔會好咸,食完個唇到"痴"好似好有膠質咁,d湯都有d"膠膠地咁,好似好足料咁。拉麵有4片叉燒,都ok.但唔算好"淋"!正咁嘅拉麵湯$35好抵食,我諗出面都有$60~90,佢menu$45,lunch先可以咁平。佢嘅黑蒜拉麵味道似我豚骨湯,但多左黑蒜的層次感,不錯的湯底,有埋2片叉燒同釀雞亦。之後個海男櫻蝦豚骨拉麵,一放落枱面,已聞到蝦味,又真係好濃郁嘅蝦湯,都好特別,出面大多數係豬骨湯,個老闆都好有心去研制湯底,不過蝦湯有d油,但好有味道。中間有2隻蝦,同其他配料。其實佢仲有好幾款湯架。我地別外叫左2個小食,只加$12,吉列豬扒,雞亦。
題外話/補充資料: 湯底有7款咁多,好似有酸辣,沙嗲等等
2013-08-22
  • 豚男拉麵,海男櫻蝦豚骨拉麵,黑蒜拉麵