餐廳: 常悅素食
資訊:

2014-09-16 2901 瀏覽
係油麻地MTR落好近就到, 但係我地去錯左個門口要行左幾層樓梯先上到去,其實另一邊係有LIFT的!可能我地唔係正門入, 一入到去冇人理我地, 我地自己搵位坐, 但係坐左一陣店員叫我地坐去另一邊,望出去係岩岩上尼果條樓梯, 出面木台仲放左好多木台布系到佢明明有個簾又唔左佢, 其實LI D野唔應該俾客人睇到系另一面就對住部電話, 雖然係酒樓食野點都唔會系靜,但係個電話成日響又冇人理, 果時真係有少少想去幫佢聽LO有一小碟菠蘿係鋪頭俾ger前菜, 系罐頭菠蘿第一碟尼ger系涼拌粉皮, 一食落口覺得勁'鞋'仲要問題系個醬到唔係粉皮, 個醬就好似d粉冇溶曬咁,有少少一舊舊, 好核突之後我地張d粉皮放左係碟涼拌滑豆腐到li碟d醬係日式和風醬, 咁食好味好多, 碟豆腐本身都算ok, 不過就唔算切得好薄棗蓉糕係我好中意ger中式糕點不過li間真係唔好食太淋身, 最外層就好似浸左水咁淋淋爛爛整體又唔夠紅棗味, 唔夠香等左一個仲有2個餸未到, 叫左2次店員幫我地吹,原來miss左單....津白三絲炒年糕, 年糕有少少淋, 不過都可以接受, d津白甜甜地幾好味, 個汁都ok黑椒牛仔粒, 如果食素肉就一定要叫
係油麻地MTR落好近就到, 但係我地去錯左個門口
要行左幾層樓梯先上到去,其實另一邊係有LIFT的!
可能我地唔係正門入, 一入到去冇人理我地,
我地自己搵位坐, 但係坐左一陣店員叫我地坐去另一邊,
望出去係岩岩上尼果條樓梯, 出面木台仲放左好多木台布系到
佢明明有個簾又唔左佢, 其實LI D野唔應該俾客人睇到
系另一面就對住部電話, 雖然係酒樓食野點都唔會系靜,
但係個電話成日響又冇人理, 果時真係有少少想去幫佢聽LO
有一小碟菠蘿係鋪頭俾ger前菜, 系罐頭菠蘿
第一碟尼ger系涼拌粉皮, 一食落口覺得勁'鞋'
仲要問題系個醬到唔係粉皮, 個醬就好似d粉冇溶曬咁,
有少少一舊舊, 好核突
涼拌粉皮
之後我地張d粉皮放左係碟涼拌滑豆腐到
li碟d醬係日式和風醬, 咁食好味好多,
碟豆腐本身都算ok, 不過就唔算切得好薄
涼拌滑豆腐
棗蓉糕係我好中意ger中式糕點
不過li間真係唔好食
太淋身, 最外層就好似浸左水咁淋淋爛爛
整體又唔夠紅棗味, 唔夠香
棗蓉糕
等左一個仲有2個餸未到, 叫左2次店員幫我地吹,
原來miss左單....

津白三絲炒年糕,
年糕有少少淋, 不過都可以接受,
d津白甜甜地幾好味, 個汁都ok
津白三絲炒年糕
黑椒牛仔粒,
如果食素肉就一定要叫d濃味少少ger!
因為佢冇肉香, 唔食濃味d會好怪
li個有汁又有黑椒, 夠曬野味,
配菜都好味, 特別中意個黃椒, 又爽又甜
黑椒牛仔粒
題外話/補充資料: 係香港興起GREEN MONDAY之前我已經同自己講一個星期最少食3餐素 但係對於熱愛美食人真係好難, 可能又冇心la, 之後就決定不定期食素! 希望大家都可以減少食肉啦!!
2014-09-13