2023-08-17 4 瀏覽
黎到旺角食日本嘢。今次選址係旺角山東街既巧 すしたくみ。店內座位不多,不過有席前座位可以睇到師傅手握壽司既功夫。點餐用QR code自己落,食物款式都多!除左多款壽司、盛合、卷物、手卷之外,仲有各式丼飯、小食、串燒等等,價錢唔貴,質素不錯,性價比都ok。點左份巧·上壽司盛合。有8件壽司,包括赤身、油甘魚、時令鮮魚兩款、帆立貝、赤蝦、墨魚、玉子,每件壽司都係師傅手握,佢個米飯用左赤醋,覺得佢醋既比例啱啱好。而魚生亦好高質新鮮!赤身、油甘魚好肥美重魚香。其中一款鮮魚係金目鯛,魚味突出之餘肉質嫩中帶點爽脆。另外散點左兩款炙燒系列壽司。左口魚背壽司好好味!重魚油甘香,口感又軟滑。三文魚都好香口,炙燒過後更加肥美。卷物點左蔥粒碎拖羅小卷。一向都好中意食吞拿魚蓉,呢個吞拿魚蓉小卷好香口!加州卷雖然係簡單食材,但都足料。熟食方面叫左蒲燒鰻魚丼。有兩大塊厚厚肥美既鰻魚,鰻魚肉質彈牙爽身!鰻魚既呢個份量真係好滿足呀,亦好送飯!唐揚炸雞。有4粒,每粒個size都幾大,炸得香脆肉嫩juicy,唔會覺得食落太油膩!可以一試!
黎到旺角食日本嘢。
今次選址係旺角山東街既巧 すしたくみ。

店內座位不多,不過有席前座位可以睇到師傅手握壽司既功夫。

點餐用QR code自己落,食物款式都多!

點左份巧·上壽司盛合。

而魚生亦好高質新鮮!

赤身、油甘魚好肥美重魚香。
其中一款鮮魚係金目鯛,魚味突出之餘肉質嫩中帶點爽脆。

另外散點左兩款炙燒系列壽司

左口魚背壽司好好味!重魚油甘香,口感又軟滑。
三文魚都好香口,炙燒過後更加肥美。

卷物點左蔥粒碎拖羅小卷。

一向都好中意食吞拿魚蓉,呢個吞拿魚蓉小卷好香口!

加州卷雖然係簡單食材,但都足料。

熟食方面叫左蒲燒鰻魚丼。

有兩大塊厚厚肥美既鰻魚,鰻魚肉質彈牙爽身!
鰻魚既呢個份量真係好滿足呀,亦好送飯!

唐揚炸雞

可以一試!