2018-10-25 4708 瀏覽
女人街食店林立,已經花多眼亂了,但原來仲有一間新開張的懷舊感覺食店好出名位於威達商業大廈1樓,地方好闊絡,而且裝修格調真係好特別,入門有酒樓喜酒的金龍裝飾,有茶餐廳水吧、綠色鐵閘車仔麵檔等......以為自己去左80年代的大排擋咁,每張都是大圓枱,茶壺、餐具也是舊式的,仲不停播著80年代熱門的廣東歌,真是熱鬧又俾年輕人感受到以往食飯的情境。食品菜式都顯得有心思,貴精不貴多。和男友見到有杏汁豬肺湯,二話不說就點了一盅。豬肺湯處理步驟很多,但呢度價錢合理,就試下好飲不~好快店員就呈上大盅的熱湯了,已有杏汁味飄出來了,而且湯料好豐富,我們喜出望外!~奶白的豬肺湯甜而充滿杏汁香味,味道偏濃郁。豬肺都清潔得好但事後飲完一點口渴也沒有,可見味精不過份。我們每人都飲左3,4碗,份量真係好大方,好好好好飲懷舊菠蘿咕嚕肉,用左鮮菠蘿,肉塊脆卜卜,唔會厚粉,甜酸適中,送飯一流雜菜粉絲煲,清湯底,有3款菜同大蝦干,味道鮮甜,粉絲多到食唔曬最後要稱讚下個白飯,有些餐廳的白飯很求其,硬而且沒有米味,但呢度的白飯係白雪雪,軟綿而且有米味,有左呢碗飯,更加似家的感覺,味道更加好

食品菜式都顯得有心思,貴精不貴多。

我們每人都飲左3,4碗,份量真係好大方,好好好好飲