2020-01-03 35 瀏覽
能夠獲得連續五年日本天丼金賞獎嘅天吉丼,梗係要揀嚟試下啦!天吉丼 $118兩件孖黑虎蝦、 魷魚、海紅鯛、四季豆、茄子、南瓜、炸紫菜、溫泉蛋 配上白飯再淋上天丼汁,就成為咗呢一碗天吉丼喇!其實百幾蚊,有齊咁多款餸嘅一碗天丼,cp值看似不錯。剛上枱嘅天婦羅暖笠笠,但不巧的是坐嗰個位比較大冷氣,影咗幾張相已經吹到凍晒,(空調) 硬件上 店家可以改善一下。黑虎蝦的確結實又彈牙,孖蝦嘅炸法確令口感豐富咗、咬落感覺好滿足;魷魚,口感絕對唔係平時中式魷魚或者刺身魷魚嘅口感,唔係爽爽彈彈、唔係硬硬實實嘅口感,同喺日本食過嘅魷魚天婦羅一樣口感,比較軟綿綿、容易咬開嘅口感,令人一試難忘;海紅鯛,長長嘅一件魚肉,份量一啲都唔吝嗇,魚肉唔會鬆散,微微魚味,一啲都唔腥;南瓜,用上典型日本甜甜嘅南瓜,無得輸嘅甜味;茄子,由於茄子向來都係吸油嘅食品,佢都唔例外,一咬落口好似吸緊成啖油入口咁,個油膩感覺意外地超heavy,比起魚香茄子煲啲茄子更油,係因為炸得太耐而吸得太多油?!炸紫菜,小部分(被壓住係飯面嘅)淋咗,整體微脆,口感似薯片;溫泉蛋,之前有朋友食過話佢嗰次唔流心、唔開心囉,是日嘅炸蛋係流心㗎,頗有驚喜,最愛
能夠獲得連續五年日本天丼金賞獎嘅天吉丼,梗係要揀嚟試下啦!

天吉丼 $118

其實百幾蚊,有齊咁多款餸嘅一碗天丼,cp值看似不錯。

黑虎蝦的確結實又彈牙,孖蝦嘅炸法確令口感豐富咗、咬落感覺好滿足;魷魚,口感絕對唔係平時中式魷魚或者刺身魷魚嘅口感,唔係爽爽彈彈、唔係硬硬實實嘅口感,同喺日本食過嘅魷魚天婦羅一樣口感,比較軟綿綿、容易咬開嘅口感,令人一試難忘;海紅鯛,長長嘅一件魚肉,份量一啲都唔吝嗇,魚肉唔會鬆散,微微魚味,一啲都唔腥;南瓜,用上典型日本甜甜嘅南瓜,無得輸嘅甜味;茄子,由於茄子向來都係吸油嘅食品,佢都唔例外,一咬落口好似吸緊成啖油入口咁,個油膩感覺意外地超heavy,比起魚香茄子煲啲茄子更油,係因為炸得太耐而吸得太多油?!炸紫菜,小部分(被壓住係飯面嘅)淋咗,整體微脆,口感似薯片;溫泉蛋,之前有朋友食過話佢嗰次唔流心、唔開心囉,是日嘅炸蛋係流心㗎,頗有驚喜,最愛用蛋黃汁搗飯食!

天丼除咗飯同天婦羅兩款主角外,天丼汁都係重點所在!出色嘅天丼汁可謂是整碗天丼嘅靈魂所在,無汁、一切就太乾了,有汁而不夾味、一切就敗筆了;店家嘅天丼汁不過不失,雖然獨立試味時覺得微微偏咸、獨特甜香味未夠,但可幸地mix 在天丼上一齊食時,味道沒有過咸、味道啱啱好!(但還是不及日本當地嘅味道咁驚豔…)

同行友人揀咗 天幕御膳 $148

兩件孖黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、什錦炸物(洋蔥和魷魚)、茄子、南瓜、炸紫菜及四季豆,而白飯可以自由添加;呢款食品最大特色就係"三食法"~~ 天婦羅、天丼、天茶泡飯。 蘿蔔蓉天婦羅汁,傳統天婦羅食法;天丼食法就係自己放啲天婦羅上飯面,再自己加上天丼汁;最後天茶泡飯就係茶漬飯嘅食法,高湯係後叫才上,免得一上枱就跟來、會變凍嘛。

秘制高湯係鰹魚湯,預先放晒入大笨象式嘅熱水壺內,店員會從熱水壺按出高湯入小茶壺內、然後上枱;也許熱水壺內的高湯餘下不多,當日上枱時嘅高湯可謂不溫不熱,接近常溫,頗失望,而高湯味道略為偏淡,個人唔太識欣賞哦;另,提提大家,天婦羅始終為油炸食物,加入高湯後的泡飯會略為油膩。

當日那個天幕御膳的炸南瓜,友人咬下第一口時,差點"咬爛牙",誰會預計過披著天婦羅炸衣的南瓜片會係附有南瓜"錠"嘅南瓜片,如此嘅食材處理失當,令人不悅!!

主菜以外,餐廳無限量提供牛蒡茶、醃製蘿蔔牛蒡、椰菜絲配柚子醬汁,該柚子醬汁除了酸香味,還帶有微微、微微辣味。