2020-09-14 943 瀏覽
難得可以外出午膳,當然要揾番D好野嚟食吓。點知去到旺角落大雨,唯有走入商場逛逛順便揾食啦!最後,竟然去咗MOKO新世纪廣場嘅食代館,其實我好少幫襯food court,不過見到呢間鐵板燒咁多人排隊,咪跟風排隊試吓啦!店舖的裝修簡潔,以L字bar枱圍住鐵板坐,很有台灣士林夜市鐵板燒的風味。最欣賞它的抽油煙設備非常完善,食飽離開也不會周身油煙味。雖然筆者極愛吃燒肉、鐵板燒……等美食,但卻很厭惡吃後周身油煙味的感覺,令人尷尬。所以呢點值得一讚!當我睇到廚師推介的午市套餐時,我终於明白為何此店會經常座無虛席,而且閒閒哋要等廿分鐘才可以入席。一份午市套餐包主菜、甜酸元貝拼蝦仁、時菜、白飯、餐湯及汽水。(選擇特飲加$10-$12不等)價錢才是$68起,認真超值。值得一提,呢間分店會包埋甜酸元貝拼蝦仁在套餐内,其他的分店則將它列為其中一款主菜 。所以呢度就更加抵食嘞!今次我哋二人同行,所以揀咗牛肩扒拼雞扒套餐,一次過試哂兩款肉食,反正價錢相當大眾化,又可以大快朵頤了!第一道出嘅係清炒時菜,師傅簡單地用蒜蓉炒油麥菜,簡直色、香、味俱全,菜蔬鲜嫩,食落爽口,不會有股苦澀味,令人胃口大開,比起任何的前菜更

第一道出嘅係清炒時菜,師傅簡單地用蒜蓉炒油麥菜,簡直色、香、味俱全,菜蔬鲜嫩,食落爽口,不會有股苦澀味,令人胃口大開,比起任何的前菜更勝一籌。其實一般的鐵板燒炒時菜通常用雜菌及椰菜,呢度用油麥菜作時菜的確特别,驚喜萬分。

主菜之一嘅牛肩扒,當然不能與和牛,相提並論,但論食味和肉質卻沒有因此被比下去。師傅只是簡單地灑上鹽花煎熟,食嘅完全係牛本身的肉味,煎得微微的焦香,恰到好處,不會過生,也不會熟到“鞋”口。而且牛肩扒的肉質很鲜嫩,入口即溶,的確令人越吃越想吃。

在上碟時,師傅灑上少許的黑胡椒,有股椒香及微微的辣味,令食味更多一份層次,非常夾配。

另一款主菜係塔香雞扒,呢款屬於濃味的菜式,師傅用上九層塔去炒,喺醬汁方面用上台式嘅三杯酒,惹味非常。

筆者特别喜歡雞肉及酒的配搭,師傅將雞肉醃得非常入味,啖啖的雞肉透出微微的酒香,全無違和,非常夾配。重點係師傅加入大量的洋葱,洋葱這類食材炒腍後,既入味也吸收了醬汁的精華,也正是整碟餸的亮點。雖然如此,雞扒食落仍然很嫩滑,不會像吃“老”肉的感覺。

之前講過呢款甜酸元貝拼蝦仁喺别的分店,未必包埋喺套餐,所以幸福也並非必然呢!師傅用上泰式的甜酸醬炒元貝及蝦仁,這樣比較開胃及不會令人覺得油膩,口感較清爽。

元貝及蝦仁都相當大隻,煮熟無乜缩水,非常有咬口。而且肉質很新鮮,不會有“霉”的感覺,更加沒有那股“腥”的味道,鲜嫩無比。

喺主食以外,仲可以用優惠的價錢追加小食,例如:葱花炒蛋、菜甫煎蛋、椒鹽豆腐及香煎鵝肝等,價錢由十數元至數十元不等。

筆者追加了香煎鵝肝$46,這個價錢很合理,一般的鐵板燒未必可以用呢個價錢食到。

整體鵝肝的份量不少,算是物有所值。可能係鵝肝新鮮的關係,唔會有股“腥”的味道,師傅煎封得整件鵝肝恰到好處,不會過火,否則會有苦澀的味道。由於火喉控制得好,食落唔會有種“散”嘅口感。值得一試!

套餐內包埋昆布麵豉湯,呢個湯並非只係死咸的味道,係有股淡淡的麵豉香味散發出嚟,配上清爽的昆布更加可以中和麵豉的咸悶感覺,非常夾配。湯底還有些魚乾碎,雖然係細碎,但飲湯時卻增添了不少口感,的確係好有心思的安排!

除咗麵豉湯,仲有汽水提供,但我選擇咗咸檸七。(加$12)由於咸檸檬經過特别醃製,更令人消除油膩,幫助消化。

其實我好鍾意鐵板燒、串燒及燒肉呢類香口惹味的食法。當中有貴到上千的日式料理,也有平民到百多元的台式鐵板燒,當然豐儉由人,也沒有必要作深入的比較。但最重要係個人嘅心態,認為自己食得開心,覺得滿足便可以了!

雖然我唔係成日喺呢區出入,但係都知道呢區食市林立,有唔少老饕聚集揾好野食!途經眼見呢間食店價錢合理又座無虛席,所以吸引咗我入去幫襯。

個人認為的確係一間性價比很高的食店,價錢合理而食物的質素很高,非常值得一試!
2020-08-29