2015-04-07 3239 瀏覽
當日係星期五,大家都諗住放曬工放曬學先齊人食,同埋都知道會人多,所以都無預好早食到,點知。。。我地一共7個人,幾位朋友7點零就到左等位,唔知係因為長檯數量少定點,一等就兩個幾鐘,入得個陣都成9點搭9!!!等咁耐真係史無前例啊!食物方面,我地有張送護心肉嘅Coupon,順理成章就嗌左黎試,一叫就兩碟。上碟個模樣有D似牛肉,結果我地燒埋黎試先知係豬,厚度大約係平日家常菜抄肉片個種,食唔出咩特別調味料,但就非常有咬口,亦好多汁,最後仲encore多碟,可以一試。仲有另一道豬­­──五花肉,佢地嘅五花肉係長長一片,共三片,當然唔係肥牛個種薄片,都有些少厚度,但就唔係我地平日燒腩仔個種食法,但我依然會剪開細細舊食,咁先可以人人有份食。可惜味道方面就唔似其他咁有深刻印象。豬肉方面反而特別記得豬頸肉,因為同平日我地街市買,或者中菜個種唔一樣,食落唔會覺得好肥,仲好煙韌,比起其他肉類,唔會咁易燒焦。仲有大受好評嘅豬大腸同豬皮!!豬皮都係最好一開三,逐少逐少食,如果唔係可能會覺得太「濟」,亦唔好燒太耐,原以為會愈燒愈香脆,其實燒得耐只會過「淋」,或者d油會彈到周圍都係。豬大腸本身已剪到細細塊,而且唔會有
仲有大受好評嘅豬大腸同豬皮!!豬皮都係最好一開三,逐少逐少食,如果唔係可能會覺得太「濟」,亦唔好燒太耐,原以為會愈燒愈香脆,其實燒得耐只會過「淋」,或者d油會彈到周圍都係。豬大腸本身已剪到細細塊,而且唔會有平日車仔麵個種腥味,頗為新鮮。
牛肉就點左牛肋骨肉、牛五花,同喜來烤肉。三款都值得推薦,牛五花用自家製醬汁醃好,但燒完再食就唔係好食得出汁嘅味道,牛肋骨肉就比較似平日食牛排嘅質地,份量算多,喜來烤肉上碟個陣砌成朵花咁,原本睇落以為得好少,但其實都有返咁上下份量,薄薄一片,脂肪分佈均勻,好快熟,而且好JUICY。
另外,喜來稀肉嘅一大買點,就係爐邊蛋,第一轉個陣我地以為要等到d蛋脹起黎先好食,但咁樣其實代表入面已經熟過龍兼黐底。最好食應該係蛋嘅表面熟透,但入面仲有少少流心。爐邊蛋都有兩種口味,一邊係齋蛋汁,另一邊有泡菜,但一d都唔辣。
最後要提嘅係好好味嘅配菜,同蛋、生菜一樣,可以任添。最好食嘅個道係青蔥加芽菜配甜辣醬!用黎夾係生菜包入面最正!
最後埋單每人二百零蚊。