2023-01-19 35 瀏覽
好耐無寫食評,年尾的日子就當然是找人聚下的時候,收工之後去了極多人的朗豪坊,food court勁多人排隊,好彩有朋友幫忙準備,去了旁邊的「十十」,去到時門口都有人等緊,但好貼心的有椅可以坐,不過,有訂桌就當然可以直入。接近年三十,當然來了一個扮團年的餐,食餐的好處係平少少又唔駛諗,第一個上的麻椒雞,有少少驚喜的,平時都係口水雞為主,但呢個就有些不一樣,至少無咁油,同埋雞都算係滑的!小籠包拼盤,嚟到一打開,四隻不同色,同朋友估估下去試,個酸菜魚味小籠包是得意的,一試無妨,唔駛成日都係傳統feel。至於個水煮海鮮,表現就一般般啦,但整體海鮮係新鮮的,但可能食得辣的人,嚟到要叫大辣,點了個中辣就略嫌唔夠辣,哈!個炒花菜反而有驚喜,平時唔太會食,貪佢個名叫嚟應下節,反而炒得夠鑊氣,有驚喜的!最後,仲有甜品,呢個反而係意外驚喜,上到嚟熱辣辣的,仲出緊煙,奶黃香味勁大,仲有少少細菠蘿粒,呢個配搭第一次試,但幾正!整體環境都舒服,雖然在food court旁,但都唔覺得嘈,不錯!
2023-01-19
  • 酥皮鳳梨奶黃窩餅