2014-07-16 5840 瀏覽
父親生日, 仲要係七十, 做女的當然要揾間好食又佢鐘意既餐廳啦 .  我propose左兩間, 1間係天寶閣, 另1間係利苑, 佢老人家對利苑情有獨鐘, 最後book左呢間.早一星期前到利苑寫菜, 個肥仔經理(帶眼鏡), 真的很好,又細心, 主動問我哋有無老人家, 有的就比地下位置給我, 唔駛老人家行樓梯.  我哋雖然擺一圍, 但都比左間房我哋, 勁開心 江南三小品好食到唔記得影相 龍騰四海一上枱好架勢, 龍蝦肉爽口彈牙, 周邊用龍蝦膏做的蒸蛋白, 橙色的, 好得意. 伴有用脆片盛住的蝦粒炒腰果鮮人參濃湯雞煲翅先用碟子盛上魚翅比你睇下無昆你, 再放落香濃湯底, 個湯底係用魚骨, 雞同火腿, D老人家勁LIKE呢個湯底, 話係呢間先做到咁鮮甜翠盞焗珍寶石蠔我對蠔本身麻麻地, 所以我覺得一般, 都幾大隻, 食完飽左一半咁滯古法蒸沙巴海星班用古法整, D老人家話以前真係咁樣整WOR, 好LIKE, 再細說想當年, 但我心想條魚新鮮點整都好食啦 濃汁香扣原幅花膠呢個很大體, 原塊上先再份, 個豪油鮑汁真的很濃醬油脆皮燒雞去到呢度, 我已經飽到食唔落, 無食,  D大人細路就話好食, 皮脆

江南三小品
好食到唔記得影相

龍騰四海
鮮人參濃湯雞煲
翠盞焗珍寶石蠔
古法蒸沙巴海星班
濃汁香扣原幅花膠
呢個很大體, 原塊上先再份, 個豪油鮑汁真的很濃
醬油脆皮燒雞
去到呢度, 我已經飽到食唔落, 無食,  D大人細路就話好食, 皮脆, 肉嫩又入味
至尊千葉豆腐
呢個係我特別要求的, 因為唔想要果D發財好事生菜呢D, 改為清清地又有點功夫既豆付, 不過食落覺得麻麻地, 我以為會凍食, 原來是熱的. 陶源酒家的好吃D
荷葉飯
忘記影相, 呢個是利苑最出名的(我哥哥話的!), 吃過確實不錯!

生磨杏仁茶
呢個阿媽話要的! 杏仁是新鮮磨的, 有, 加上蛋白花, 不太甜, 好潤喔

壽包
13大1細, 埋單連茶芥雜項約$10,300. 算是合理
題外話/補充資料: 有D相整5到打橫, 請問怎樣整的?
2014-06-28