2019-09-02 37 瀏覽
Omakase!相信好多人都唔會對呢個字感到陌生,呢個日文解廚師發板。今次帶左心儀對象去食呢間上野鐵板燒。黎到問老闆有咩介紹,老闆二話不說就推介我地食鐵板活鮑魚套餐,2人份量都只係$668!唔太傷荷包又唔失體對方!呢個套餐分前菜、主菜、湯、甜品。廚師每製作一道菜既時候都會問清楚客人有冇野唔食,或者食物敏感之類,非常貼心!最先上既係前菜,豆腐和風沙律,醬汁獨特,酸酸甜甜,好開胃!值得一提係老闆話呢個醬汁係佢地自己調製,第二到食唔到架!到主角主菜,主菜有七道,包括三文魚刺身、鐵板活鮑魚、香煎銀鱈魚、美國安格斯牛肉薄燒、煙肉黃金炒飯、日式炒椰菜。一面食廚師就會繼續準備下一道菜,每道菜之間既等候時間並唔長,但足夠同身邊人談心❤三文魚刺身有6片,而且係厚切既三文魚,非常足料!每人可以分到3片,非常滿足!鐵板活鮑魚未放上鐵板前鮑魚居然仲識郁!鮑魚睇落相當新鮮,唔需要太多調味已經鮮味十足!香煎銀鱈魚製作時,望見廚師將魚皮煎香,再用牛油、鹽同埋少許醬汁去調味。望到我都流晒口水,急不及待想即刻試一啖!美國安格斯牛肉薄燒係燒之前廚師會問客人牛肉想煎幾成熟?我反問廚師幾成熟佢覺得最好食,廚師回答大約煎到7-

今次帶左心儀對象去食呢間上野鐵板燒。

呢個套餐分前菜、主菜、湯、甜品

美國安格斯牛肉薄燒係燒之前廚師會問客人牛肉想煎幾成熟?我反問廚師幾成熟佢覺得最好食,廚師回答大約煎到7-8成熟就可以。牛肉裡面包裹住香蒜同蔥花,十分惹味!

煙肉黃金炒飯只見廚師加入蛋漿同時旁邊炒香煙肉混入飯中,令每一口飯都帶有煙肉既味道。

日式炒椰菜則係經過係鐵板快炒,好快就上碟,但食落爽脆得黎又帶有胡椒味道,看似簡單食落卻一d都唔簡單!

食完晒主菜,係時候飲返碗熱湯。湯係活蜆雜菇麵豉湯,當中加入各式菇類同蜆肉,鮮味十足。

最後壓軸出場係甜品,雞蛋布甸。布甸口感柔滑,甜度適中,蛋味濃郁,為呢餐畫上左完滿既句號!
2019-08-20
紀念日