2024-04-09 67 瀏覽
今日行過煙廠街,睇到哩間餐廳提供晚市雙人套餐,平平地300幾已經有數款小菜,咁試試啦。餐廳裝修得古香古色,兩人都能安排4人位,唔錯。熱奶茶同熱鴛鴦,入口茶味好香,飲落有少少回甘唔會覺得苦,落咗少少糖更加好味。鹽水鴨,香港好少見嘅冷盤。鹽水鴨要做得好很花功夫,哩間餐廳做得唔錯。鴨肉緊實,鹽落得啱啱好,食落唔會好鹹。湖南花菜炒臘肉,話係臘肉,其實似回鍋肉多D。哩碟餸好夠鑊氣,大火逼出豬肉油脂,再加入辣椒爆炒,花菜脆口得來又好惹味。酸菜魚,分量都幾大下,唔單止有魚片,仲有大量薯粉,萵筍片,黑木耳等配菜。魚片嫩滑冇骨,入口即化,搭配鹹香酸菜,食到停唔落口。自選幹鍋,揀咗孜然鍋底同牛肉片,墨魚丸同午餐肉三款餸。鍋底醬香味十足,小辣都唔會好辣。其中牛肉片同鍋底最夾,嗦曬鍋底醬香味,食落好惹味。套餐仲會搭配兩碗白飯,兩人套餐分量十足,食完勁飽,最後都唔食白飯啦。

2024-04-08
  • 湖南花菜炒臘肉