2018-10-13 48 瀏覽
10月1號公眾假期竟然BOOK到羽毛球場打波,仲要係近屋企嘅東啟德,梗係要去啦﹗打波前先到新蒲崗搵食,經過呢間珍昭掂門口有馬家開飯嘅相,一於入去試試佢﹗全日餐樣樣都好吸引,今次就試吓呢度嘅招牌「最掂叉燒煎雙蛋飯」同埋「昭掂拾味酥雞」啦﹗先嚟「最掂叉燒煎雙蛋飯」,一見到個厚切叉燒已經好想食,啖啖肉又夠稔,一D都唔靭!而煎雙蛋好滑,加埋甜豉油撈飯一流﹗落完單先醒起尋日先食完鹽酥雞同KFC,肯定熱氣死﹗呢個「昭掂拾味酥雞」雖然望落好炸,但一D都唔油,外層炸到脆卜卜,雞脾肉好嫩滑,不過略嫌雞胸肉好鞋口,但配埋蘋果醋燒烤汁食絕對加番分,酸酸甜甜咁,令炸雞唔會太漏太油膩,點點吓差唔多全部醬食晒﹗薯條係粗薯條,但入面有D鬆散嘅感覺,唔夠實在。其實仲有好多野想食,例如「菠蘿山楂咕嚕肉飯」、「蔥油雞扒煎蛋飯」、「香蔥辣魚拼蓮藕煎餅飯」等等。下次再嚟新蒲崗打波一定會再嚟食﹗

2018-10-01