2008-11-28 39 瀏覽
人家話富不過3代, 係香港地好易就出現呢個情況.原因係前人做好左個品牌 / 食店, 而後人都"估"無人知道佢地用左比以前質素差左幾級既食材, 又"估"客人係蒙喳喳唔識分既, 咪出現生意下滑情況囉!因為家住新蒲崗, 以前一到假日呀, 都會黎呢間都幾平民化而又好食,低食既日本餐廳食下野, 午餐晚餐, 基本上一星期都必會來一次, 直至佢地既質素轉差而一直都而家都無再光顧了.質素轉差 有以下幾點 :1. 食物既size 細左, 以前同老公未結婚前, 係度叫左about 148 既2 人餐, 真係好食到好滿足先走ga, 但之後佢地踏入裝修前既2 人餐, 食完都仲可以去食糖水.好似抄烏冬, 轉左個碟, 就連入面既份量都少左 1/5.2. 就以三文魚壽司為例, 短左及薄左, 其實一食就已經知道, d 飯散及少少硬身.以前食既時候, 我可以包到好似"花之戀" 咁先食. 3. 一d 少人點既菜, 好似唔係好識整咁(本人覺得), 因為之前叫左一次炸雪羔, 入面咩都有, 有斷開既百力支, 又有好似m & m, 又好似有d 朱古力碎, 一般我食過既炸雪羔都會用麵包屑包面, 佢地好似用炸漿包在外層. 感覺怪怪的
質素轉差 有以下幾點 :
3. 一d 少人點既菜, 好似唔係好識整咁(本人覺得), 因為之前叫左一次炸雪羔, 入面咩都有, 有斷開既百力支, 又有好似m & m, 又好似有d 朱古力碎, 一般我食過既炸雪羔都會用麵包屑包面, 佢地好似用炸漿包在外層. 感覺怪怪的.

有d 野就真係完全無變差既係 :
1. 服務員既態度, 因為一直都係好似同個個客都好frd 咁, 所以禮貌一直都無.
2. 空調滴水, 因為無位都叫客人坐住先, 好心啦, 5 次去, 3次都滴水就真係整整佢啦.
3. 非常支持以前有個人咁講, 係佢地講野, 口水四飛既情況不時出現, 唔洗叫你地載口罩咁嚴重, 不過都要照顧一下食客感受!
4. 蟹子沙拉, 依舊好好味又清甜.

說真的, 當你抱著睇完咁好正既食評既心態去食, 多會少少失望, 但你本著一間普通既日本餐廳去食, 都還可以既.
  • 蟹子沙拉