2014-02-13 325 瀏覽
彩虹村係一個好得意既地方, 佢既間隔同結構同其他中後期既公屋比很別樹一格, 特別係商店, 沿著路邊長長的單層小屋, 和香港的密集環境形成強烈對比, 前一排傳出重建的消息, 如果是真的話, 香港又小了個有特色的屋村了。牛女去左德國工幹, 一個人食飯變得沒趣多了, 放工後漫無目的地行至彩虹村, 經過到了一間日式料理店, 每日次都過門而不入, 今天就想試一下。店舖很細小, 結構方面有點似水餃連鎖店“八方雲集”的格局。沒有一間日式料理店的特色。我看左一陣餐牌, 考慮了一斷時間, 最後叫左個又有烏冬, 又有壽司既餐, 打算一次過試多種味道先來既係什錦壽司, 最初在想應該只有3-4件壽司, 最後上來的壽司有6件。如果不是有如本牛一樣大食量的人, 只係食壽司都差不多夠飽。味道方面比想像中好, 壽司結實剛剛好, 不會一夾就散, 我夾起來影相都沒散,雖然其他配料很平凡,只有一件是三文魚, 沒有貴價的配料, 但其他的壽司食起來意外地好味。主菜的烏冬就相比之下失色多了, 炸蒜頭的味道太重, 覆蓋了看似是豬骨湯的湯底。湯底不好喝。烏冬是業務用讚歧烏冬的口感, 配料並不難食, 但整碗的感覺只是一碗香港式的平凡烏

讚歧手打烏冬配什錦壽司套餐
什錦壽司
主菜的烏冬就相比之下失色多了, 炸蒜頭的味道太重, 覆蓋了看似是豬骨湯的湯底。湯底不好喝。烏冬是業務用讚歧烏冬的口感, 配料並不難食, 但整碗的感覺只是一碗香港式的平凡烏冬。

跟餐會連凍柑桔檸蜜一杯, 食得濃既本肥牛都覺勁甜, 如果唔食得太濃味既人, 記得叫小甜。

以唔使50蚊既價錢, 食到兩種口味, 又夠飽, 整體來說都還不鈤, 烏龍雖沒亮點, 但壽司比到驚喜, 或者找次來試食壽司也不錯。
2014-02-13
什錦壽司