2021-11-21 63 瀏覽
今次叫左一個二至三人餐,套餐有一個細薄餅,一個意粉,一客小食,二款甜品或飲品,價錢中規中矩。勁茜薄餅一打開,見到盒裏面有一大座芫茜山就覺得好驚喜好特別。芫茜下面有好豐富嘅配料,燒雞、漢堡粒、芝士碎、自家製芫茜醬。一開始以為係綽頭,但後來發現呢個薄餅好有誠意,芫茜醬有淡淡芫茜清香,同時又有酸酸哋嘅沙律醬味,加上芝士碎嘅組合,整體味道清新和諧,值得一試。依家香港有好多連鎖式薄餅餐廳賣嘅薄餅又厚又硬,但其實正宗嘅薄餅餅底唔會太厚,而且會有淡淡嘅麥香,就好似今次呢間餐廳一樣,餅底鬆軟,每一啖都有麥香襯托芫茜香味。而且配料同餅底比例配合得好好,醬料分量適中,所以食每一啖都覺得好滿足,層次好豐富,唔會一味食餅底食飽。特濃芝士汁粟米帶子意粉特濃芝士汁確實係好濃稠,除左芝士味香濃之外,仲有陣陣忌廉香味,不過咸味就略嫌不足,如果鹽可以落得重手少少就更加好。帶子係珍珠帶子,雖然唔係大隻,但味道都係有鮮甜味,而且帶子更加係以量取勝,份量絕對唔吝嗇。奇妙雞軟骨雞軟骨係椒鹽口味,即叫即炸,香脆惹味,就算外賣拎到返屋企都仲係好好味。士多啤梨奶凍奶味香濃,配埋士多啤梨嘅甜味,好夾好好味,為呢一餐埋左個靚尾。整體而言

勁茜薄餅

士多啤梨奶凍

整體而言,呢間小食確實好有誠意。有時食得連鎖店多,不妨試下呢類特色小店,會發現係另一種味道。而且餐廳都有堂食位置,裝飾都幾有意式風情,可以一試!
勁茜
外賣自取