自從某次在灣仔駱克道食過'信得過'既黃沙豬膶粥就一試愛上,黃沙豬膶獨特既口感真係非一般豬膶可比美但由於信得過太遠了,位置又差,在灣仔銅鑼灣之間,兩頭唔到岸,有灣仔地鐵站行過去遠到死,所以有時想食都只好放棄。剛巧今年屯門又開了間'靠得住',兩間店名字都相似,唔知係咪同一公司分支,就好似海天堂同大家姐咁,唔理咁多,一於去試下,呢間舖最吸引我既食物就係白灼魚皮同黃沙豬膶粥,第一次去可以叫到白灼魚皮~的確好爽口又唔腥,價錢又唔貴,另外叫左一碗黃沙豬膶粥,真係黃沙架,果種軟綿既口感真係好正,心諗真係好喇,以後唔洗去到灣仔先有得食,因為好多粥店都話自己係黃沙膶,但其實就唔係,包括屯門碼頭一粥麵都唔係,我聽人講黃沙膶唔係咁易有貨,因為係病豬肝黎,所以唔知係咪因為咁,供貨咁唔穩定,跟住我第二,三次去食黃沙膶粥,已經唔再係黃沙膶兼無魚皮食,由於佢都要50幾蚊一碗,而且環境唔係好,成日有烏英飛來飛去,d人態度又唔係特別好,如果50幾蚊一碗普通膶粥,我係舊式粥檔都食到,價錢平一半有突添。
黃沙豬膶粥
2013-09-15