2024-04-18 73 瀏覽
今日三顧道拉麵,為的是一碗濃醬油雞清湯拉麵,今次一開店就來訪,得以首輪入席,無須在外日灑雨淋。目的明確,一坐低就點好拉炸雞,靜靜等待美食,道的店員比上次三個人加了一個,烹調備料的速度好像紅彗星三倍速般,未幾拉麵炸雞就左眼前。店員依舊細心講解拉麵的用料,食法,得知濃醬油拉麵除左以慢煮雞湯作基礎,配以一層烤過既雞油,原來還加入煮干提鮮,而醬油殊不簡單,由五種醬油混合而成。一啖湯入口,醬油香混合雞湯味衝擊味蕾,細細品味下會有一股鮮味,湯底果然無令人失望,拉麵今次煮得剛剛好,有彈性之餘唔會失去麵粉味,奈何湯底太出色。另一驚喜係雞叉燒尤勝上兩次,入口煙薰味好強,肉質細嫩,雞味依然保持,外皮呈棕色,有如火雞般的顏色。店員建議食到中段可以加黑胡椒改變口味,添加後湯味鮮甜感增加,不過黑椒味太強烈,蓋過湯底細膩的地方,所以個人不太喜愛。炸雞依舊大大舊,不過水準有啲下降,雞肉無左嗰種嫩滑感,感覺有啲為快而失去質素。整體食感都係相當滿足,一碗拉麵就可以令人回味無窮,道拉麵暫時係我心目中既頭幾位。